Pětatřicet vojáků dostalo medaile za službu v NATO a EU

30.09.2016 15:07

Ocenění dnes dostalo 35 vojáků, kteří od roku 2013 do letoška působili na zahraničních pracovištích NATO a Evropské unie. Převzali medaile ministra obrany Za službu v zahraničí. V Domě armády jim je předal zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun, který sám působil v Bruselu jak v rámci NATO, tak ve Vojenském výboru EU.

Pětatřicet vojáků dostalo medaile za službu v NATO a EU
Foto: Martin Koller
Popisek: Aktivní zálohy

Vojáci od plukovníků po praporčíky byli vyznamenáni „za pracovní úsilí a profesní nasazení v rámci národních zastoupení a mezinárodních vojenských štábů Severoatlantické aliance a vojenských struktur Evropské unie a za vzornou reprezentaci České republiky v zahraničí“.

Baloun uvedl, že působení v zahraničí by se mělo stát samozřejmou součástí vojenské kariéry. Vojáci by pak nabyté zkušenosti měli mít možnost uplatnit v české armádě. „Nemělo by se po jejich návratu řešit, že se na ně zapomíná,“ řekl.

Generálmajor Baloun upozornil, že v českých podmínkách nelze vojáky naučit vše, neboť v české armádě nejsou například operační štáby, velitelství divizního typu nebo úkolová uskupení. Proto je podle něj nezbytné v zahraničí působit a porozumět operačnímu umění.

V zahraničních vojenských strukturách NATO a EU dosud působilo podle informací armády na 900 českých profesionálních vojáků.

reklama

autor: luš, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …