Petici proti Ondráčkovi podepsalo v pondělí asi 14.000 lidí

06.03.2018 10:45

Asi 14.000 lidí podepsalo při pondělních protestech petici proti zvolení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). ČTK to dnes oznámila organizátorka demonstrace Lucie Kohoutová. Podle ní zhruba polovina podpisů pochází z demonstrace v Praze, kde odhadují organizátoři počet účastníků na 20.000. V pondělí během akce se odhady účasti pohybovaly kolem 10.000 lidí, policie nechtěla počet účastníků protestu komentovat.

Petici proti Ondráčkovi podepsalo v pondělí asi 14.000 lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti Zdeňkovi Ondráčkovi na Václavském náměstí. Podepisovala se také petice pro jeho odvolání z čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS

Ondráček byl do čela komise, která dohlíží na GIBS, zvolen na třetí pokus v pátek. GIBS vyšetřuje zločiny policistů, celníků či dozorců. Volba vzbudila kontroverze, protože Ondráček se za totality jako policista podílel na násilném potlačování protirežimních demonstrací a později neprojevil za svůj podíl na zásazích proti demonstrantům lítost. V pondělí proti zvolení Ondráčka protestovali lidé ve většině krajských měst.

Ve větších městech se na protestech sešly tisícovky lidí, v dalších desítky až stovky. Podle organizátorů bylo protestujících v celé republice přes 30.000. Lidé také podepisovali petici za volbu nového předsedy komise pro kontrolu GIBS. V pondělí se podle odhadu organizátorů sešlo 14.000 podpisů a sběr dál pokračuje.

„Petiční archy ještě kolují mezi lidmi i na internetu,“ sdělila Kohoutová. Organizátoři předají archy 7. března petičnímu výboru Sněmovny. „Lidé už se prostě nechtějí stydět za svou politickou reprezentaci a nechtějí, aby se opakovaly nesporné chyby minulosti,“ doplnila Kohoutová.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pondělí uvedl, že dnes projednají poslanci ANO návrh na odvolání Ondráčka. I komunisté situaci kolem Ondráčka proberou na dnešním jednání poslaneckého klubu. Představitelé ODS, Pirátů, ČSSD a STAN připomněli, že Babiš sám při páteční volbě předsedy komise pro kontrolu GIBS ve Sněmovně nebyl a že bez hlasů poslanců ANO by se Ondráček do čela komise nedostal. Předseda ODS Petr Fiala na demonstraci v Brně uvedl, že občanští demokraté dnes ve Sněmovně navrhnou odvolání Ondráčka z vedení komise.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…