Pětkrát, desetkrát tolik. Reportér odhalil, jak obrovskou má Rusko převahu. A kdo se bojí...

02.08.2022 14:15 | On-line

Reportér a šéfredaktor serveru Voxpot Vojtěch Boháč si byl již několik týdnů před únorovým ruským útokem na Ukrajinu jistý tím, že válka přijde. I z toho důvodu čekal na místě. Rozhovor o ruské invazi na Ukrajinu s ním přinesl server Deníkn.cz.

Pětkrát, desetkrát tolik. Reportér odhalil, jak obrovskou má Rusko převahu. A kdo se bojí...
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Anketa

Bojíte se, že kvůli globálnímu oteplení masivně vyhoří naše lesy?

4%
94%
hlasovalo: 3870 lidí
Na Ukrajině byl Boháč několik týdnů před začátkem invaze, naposledy pak koncem dubna. Zpět se tam chystá na podzim, kdy se podle něj začne situace zostřovat. Domnívá se, že se bude pomalu vyčkávat na vyčerpání Západu a na to, až se tady ohledně podpory Ukrajiny začnou vést politické konflikty.

„Objevuje se víc a víc hlasů s větší a větší podporou, které říkají: Hele, kašleme na Ukrajinu, už nám moc rostou ceny. Což je z hlediska lidí, kteří se také nemají nejlíp, asi trochu pochopitelné a myslím, že podobný sentiment bude sílit,“ zmínil Boháč. „Když bude Putin čekat dost dlouho, dočká se omezení podpory Ukrajiny. A ta se bez západních zbraní neubrání,“ dodal.

„Budou země, které budou chtít pomáhat, ale nemáme moc zásob zbraní ani munice, které by se tam daly posílat. Dilema, které je hlavně v Polsku, Lotyšsku, Litvě a Estonsku, zní – čím víc zbraní pošleme na Ukrajinu, tím menší obranyschopnost budeme mít. Už teď se nebere z nějakých zásob, ale z arzenálu, který země kvůli své obranyschopnosti potřebují. Výrobní kapacity v Evropě se asi nebudou hned tak navyšovat a zvlášť u sofistikovanějších zbraní jsou teď opravdu malé. Bude to zajímavé sledovat a dost se toho bojím. Myslím si, že podzim bude horký,“ míní také Boháč.

Podle jeho slov na tom sice Rusko není nejlíp, ale pořád je na tom podstatně líp než Ukrajina. „Před začátkem války měli ve většině ohledů pěti- až desetinásobek toho, co má Ukrajina, a nějakou dobu jim to ještě vydrží. My jsme zvyklí ukrajinské straně v komunikaci moc nevěřit, brát to tak, že nadsazuje, ať už počty mrtvých Rusů, nebo zničené techniky. Dle mých zkušeností z místa mi ale nepřijde, že by nějak extrémně nadsazovali. Na informace tajných služeb je potřeba se vždy dívat velice opatrně. Člověk nikdy neví, proč něco zrovna komunikují a odkud takové informace mají. Ale když zveřejňují odhady, že Rusko zvládne ještě minimálně celý rok bojovat bez snížení intenzity a bez problémů doma, myslím, že je to realistický odhad,“ dodal Boháč.

V současné době se podle jeho slov vede pozičnější válka, kdy se bojuje o každý jeden bod obrany. „Druhá fáze, která začala na začátku dubna, je už spíš o silné raketometné palbě, která ničí úplně všechno. Až bude všechno zničené, tak tam vlezou vojáci, a co zůstalo, zaberou,“ sdělil Boháč. 

„Je to válka, která není o nějakém umění. Je potřeba střílet, střílet, střílet a bombardovat na dálku. Kdo tohle vydrží déle, nezhroutí se politicky a jeho veřejnost nepadne na lopatky, ten vyhraje. Vzhledem k tomu, že v Rusku není opozice, která by se mobilizovala, bude držet asi dost dlouho. Ukrajina bude zas držet dlouho, protože brání svou zemi a jejich odhodlání je obrovské. Rozhodnou tedy opravdu zbraně,“ dodal Boháč. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…