Petr Hájek k zatčení Rittiga: Puč!

14.02.2014 11:27

Neobvyklý pohled na poslední dění okolo obvinění Petra Nečase, následované krátce nato zadržením lobbisty Ivo Rittiga, nabízí bývalý spolupracovník prezidenta Václava Klause Petr Hájek. Podle jeho názoru za zatčením Rittiga je snaha vidět novinové titulky typu „Policie konečně stíhá kmotry!“. To proto, že novináři v médiích ovládaných Babišem začali psát proti vrchnímu státnímu zástupci Ivo Ištvanovi, i když jej předtím podporovali.

Petr Hájek k zatčení Rittiga: Puč!
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek v pořadu Máte slovo

Ke změně postoje novinářů prý přispěl výrok Karla Schwarzenberga, který je prý jakýmsi „guru“ havlistických novinářů, jak je Hájek nazývá. Ten také tvrdí, že Nečasova vláda musela skončit, protože prý jinak hrozilo, že Temelín bude dostavěn bez americké firmy Westinghouse.

„Kauza, která `popravila` Nečasovu vládu a přivedla do úřadu tu současnou Babišovu, se podivuhodně rozbíhá téměř současně s obsazením ministerstev Babišovými lidmi. Je to náhoda? Někteří si myslí, že náhoda neexistuje. Patřím mezi ně,“ píše Hájek v úvodu svého článku, zveřejněném na Hájkově webu Protiproud.

Ivo Rittiga označuje za obchodníka, kterého „mainstream dávno pasoval na takzvaného `kmotra`." Čili hlavu jakési mafie. „Kdo ji tvoří, ví opět jen mediální mainstream. Už několik let `udává` různé její `členy`, mediálně je lynčuje, ničí jejich profesionální i lidskou pověst – leč policie dosud nikoho z preventivně lynčovaných z ničeho neobvinila,“ tvrdí Hájek.

Celý článek Petra Hájka ZDE.

Podle něj média, patřící Andreji Babišovi i Zdeňku Bakalovi, nyní nečekaně obrátila. „Zatímco dosud Ištvanovým šílenostem `fandila`, lehce ochladla poté, co olomouckému chapadlu pučistické justičně-policejní chobotnice začal fandit také prezident Zeman. Nyní zničehonic statečnému Ivánkovi už několik desítek hodin nemohou přijít na jméno. Dokonce přímo i nepřímo žádají jeho odvolání,“ všímá si Hájek.

Do kontrastu dává to, že Babišova ministryně spravedlnosti Ištvana hájí. „Dělá prý (Ištvan - pozn. red.) přesně to, co od něj šéf Agrofertu očekává, opakuje do médií vcelku nezakrytě, a směje se přitom na celé kolo. To by bylo zcela pochopitelné. Po převratu, jehož spouštěcí mechanismus byl ekonomicko-politický (nebezpečí dostavby Temelína bez americké firmy Westinghouse), musí následovat dočištění prostoru od zbytků hospodářské konkurence (kmotři). Ale jak to jde dohromady s tím, že Babišova média v tomhle netvrdí muziku? Co dělají šéfredaktoři Léko (LN) a Slonková (MF Dnes)? Zdá se, že jak oni, tak především velký boss, něco podcenili,“ přemítá Hájek.

Rittig ve vězení neskončí, kauza vyšumí

Dochází k závěru, že důvodem změny postoje novinářů je to, že „přišel signál“: „Nejlépe ho ilustruje vyjádření pozůstalého Havlova `guru-dědice` Karla Schwarzenberga. Když se ho ptali, co říká obvinění Petra Nečase, odpověděl: S Nečasem jsem, se sice dost pral, ale toto obvinění vážně považuju za blbé a účelové. O trafikách jsem se kriticky vyjadřoval, ale korupce to není. Jsou to politické dohody, běžné všude v Evropě. A jestli nám začnou policajti určovat, jaké dohody jsou a nejsou možné, pak je to opravdu konec demokracie."

Podle Hájka si Babiš a šéfové jeho novin vůbec neuvědomují, s kým mají tu čest. „Havlistická novinářská fronta bude klidně loajálně psát, že Andrej Babiš je vzor všech ctností. Ale když zavelí Schwarzenberg, půjde všechno stranou. A to se právě stalo,“ domnívá se Hájek.

Proto prý došlo ve středu večer k rozhodnutí: „Rittig musí ráno do tepláků! Je třeba okamžitě vidět novinové titulky: Policie konečně stíhá kmotry!“ dovozuje Hájek. Podle něj ve skutečnosti ani Ivo Rittig, ani nikdo jiný samozřejmě ve vězení neskončí a za rok, za dva celá věc vyšumí. „Pokud by na něj něco měli, již by seděl dávno. Posloužil jen jako mediálně `vyfutrovaná` volavka pro krytí vládního puče v Ištvanově a Šlachtově produkci, za režie paní Bradáčové,“ míní Petr Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …