Petr Havlík stopuje ruské podnikatele v ČR. A přidává velké varování

13.06.2014 11:31

Bývalý spolupracovník Václava Klause Petr Havlík zřejmě v souvislosti s úvahami o zavedení dalších ekonomických sankcí vůči Rusku mapuje aktivity ruských podnikatelů na českém území. Poukazuje na to, že Rusové nás považují stále za území sféry svého vlivu, k čemuž mají pragmatické důvody. Mimo jiné i to, že Rusům u nás údajně patří více českých firem než Němcům.

Petr Havlík stopuje ruské podnikatele v ČR. A přidává velké varování
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík, jeden z otců ODS

Havlík v této souvislosti cituje zprávy z tisku, podle nichž například bývalé sídlo IPB v centru Prahy na Senovážném náměstí koupila od společnosti J&T skupina Ural Néfté-GazStroj, přičemž podrobnosti transakce nebyly zveřejněny. Ruská Expobank zase koupila českou LBBW Bank. I v tomto případě zůstala prodejní cena a další podrobnosti tajemstvím. Moravské naftové doly, které patří do skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka, pronajaly ruskému Gazpromu zásobníky plynu v Dambořicích na Hodonínsku. „Ruský státní podnik získal za 290 mil. eur, v přepočtu cca 7,5 mld. českých korun, 90 % kapacity zásobníků na 15 let. Právě budovaný sklad bude fungovat od roku 2016,“ uvedl Havlík.

PPF chce zdvojnásobit své investice v Rusku

Upozornil i na to, že do konce roku 2014 chce skupina PPF více než zdvojnásobit celkový objem investic do výstavby a provozu obchodních center, logistických parků a kancelářských prostor v Rusku na 1,2 mld. eur. Ale i na to, že do kabelovny v Holýšově na Domažlicku vstoupila majetkově ruská Kabelová aliance, která je dceřinou společností těžařského koncernu UGMK. „České firmě to má pomoci k expanzi. Mezi hlavní zakázky společnosti patří dodávky související s obnovou jaderných elektráren v Rusku,“ podotkl Havlík.

Zmínil také informaci České televize z konce roku 2011, podle níž Rusové předběhli Německo a dostali se na první místo v počtu jimi vlastněných (či spoluvlastněných) společností v Česku. Zmiňuje například firmy Evraz Steel Ostrava, Škoda jaderné strojírenství, a. s., síť benzinových stanic Lukoil, a. s., Pilsen Steel, ČKD Blansko Holding atd.

Bohatí Rusové mají slabost pro Karlovy Vary

Samostatnou kapitolou je podle Havlíka náklonnost bohatých Rusů ke Karlovým Varům. „Bývalý primátor Moskvy Jurij Lužkov vybudoval v Karlových Varech hotel 'Moskevský dvůr', exprezident Tatarstanu Mintimer Šajmijev koupil penzion 'Ulrika' a režisér Nikita Michalkov získal hotel 'Dom Pavlova'. Tři elegantní zámky koupil Lukoil. Dva zajímavé hotely získal Gazprom, který vlastní v Karlových Varech i 'Savoy Westend Hotel'. Síť hotelů 'Bristol Group' ovládá Boris Kočerov a hotel 'Imperial' spoluvlastní Alexandr Rebjonok, přítel exprezidenta Klause,“ vypočetl Havlík.

Movití Rusové podle něj mají zájem i o Prahu, ta má pro ně výhodu v relativní blízkosti k Moskvě a tím, že i v zimě je plná možností, jak se zabavit. „Český realitní trh je láká i proto, že se v Petrohradě či Moskvě necítí zcela bezpečně. Takže tady bydlí jejich manželky či rodiče. Praha je pro ně bezpečným přístavem pro jejich rodinu a byznys u nás je třeba vůbec nezajímá,“ podotkl Havlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …