Petr Junek: Pro Babiše jste jen zdrojem příjmů. Vždyť on sdírá Ukrajince z kůže za pár korun. Přijde vám to ještě vtipné, voliči ANO?

26.09.2017 20:01

TÝDENNÍ GLOSÁŘ PETRA JUNKA Spisovatel a glosátor Petr Junek se ve své trojici pravidelných glos pro ParlamentníListy.cz zabývá reportážním snímkem dokumentujícím podnikání bývalého ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše, smyšleným článkem o státním vyznamenání pro mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka a státní „schizofrenií“ týkající se jen několik měsíců trvajícího protikuřáckého zákona.

Petr Junek: Pro Babiše jste jen zdrojem příjmů. Vždyť on sdírá Ukrajince z kůže za pár korun. Přijde vám to ještě vtipné, voliči ANO?
Foto: Archiv Petra Junka
Popisek: Petr Junek

Na úvod svého pravidelného týdenního glosování se Petr Junek zabývá reportážním snímkem Zuzany Piussi a Víta Janečka, jenž Andreje Babiše rozhodně nepotěšil. Jde o film Selský rozum, který Česká televize vzhledem k tomu, že je před volbami, odmítla odvysílat. Investigativní snímek poměrně detailně mapuje podnikání šéfa Agrofertu, předsedy hnutí ANO a bývalého ministra financí Andreje Babiše.

„A tam končí veškerá sranda. Kontroverzní film Zuzany Piussi a Víta Janečka rozpoutal celou řadu diskusí ještě před premiérou. Samotné jeho zveřejnění se vleklo, protože se ho zřejmě někdo snažil zamést pod koberec. Nicméně to se naštěstí žlutému baronovi nepovedlo, a my se tak můžeme ‚kochat‘ neuvěřitelnou scenérií jeho podnikání,“ komentuje snímek Petr Junek. „Kdybychom slovo podnikání zaměnili za spojení organizovaný zločin, nebyli bychom daleko od pravdy. Tedy alespoň podle filmu Selský rozum – Žlutý baron,“ dodává.
 
„A co že vlastně dělá onen žlutý baron tak špatně?“ zamýšlí se Junek. „Likviduje přírodu, tráví vodu, klame spotřebitele, zotročuje lidi, krátí daně a okrádá stát,“ hodnotí Junek obraz Andreje Babiše, který snímek vykresluje. „Ten, který všechny politiky nazval podvodníky a korupčníky, sám korumpuje a sám podvádí. Ten, který prý nikdy nebyl u StB, používá praktiky, jaké používala tajná bezpečnost, a chystá se je ještě znásobit. Přijde vám to komické? Mně tedy rozhodně ne,“ komentuje Junek dojmy, které si odnesl ze snímku Selský rozum.

 Tam, kde končí selský rozum, začíná diktatura

„Poslechněte si od barona vychloubání, jak coby ministr financí vybral více peněz na daních, jak jeho tvrdá represivní opatření jsou funkční a správná, a pak si pusťte film Selský rozum, kde se dozvíte, že najímá na práci Ukrajince, které sdírá za pár korun z kůže, a neplatí ani zdravotní, ani sociální a ani peníze nedaní,“ dodává Junek. „Přijde vám to ještě vtipné, vážení voliči ANO?“ klade řečnickou otázku čtenářům. Petr Junek má podle svých slov rád „černý, nihilistický“ a v podstatě „drsný“ humor. „Tohle je ale moc přísný i na mě,“ komentuje. Dále rozebírá jednu zajímavou otázku.  
 
 
„Možná už je načase pochopit, že bohatý člověk nikdy nebude pomáhat chudým a že gauner nikdy nebude myslet na jiné a mluvit pravdu,“ zamýšlí se. „Jsme pro něj jen zdrojem příjmů, jen ovce, které od něj nakupují ty otrávený párky a uzeniny, které vydává za české, a přitom je nakupuje v Polsku. Chápete to? On podvádí i vás. A to se necháte?“ doplňuje. „Tento velice smutný článek zakončím slovy pana Rambouska (expert na kritické daňové a finanční situace) na otázku, co by se mohlo stát, až žlutý baron vyhraje volby a ovládne kompletně státní aparát. ‚Já bych to asi potom přirovnal k padesátým létům, že nepohodlné osoby budou zavírány.‘ Některé ty kauzy naznačují, že tahle možnost není úplně mimo mísu.“ Zakončuje svou úvodní glosu Junek.  
 
VIDEO: SNÍMEK SELSKÝ ROZUM:
 

Další téma, které Petra Junka zaujalo, se týká zprávy spadající do kategorie tzv. fake news (tedy falešných zpráv či hoaxů). Týká se informace, kterou zveřejnil server vydávající se za Novinky.cz a umístěný na doméně Nov1nky.cz. Lživý článek informuje o tom, že jedním z horkých adeptů na letošní státní vyznamenání je mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.  

„Zpráva si proplula internetem, a i když vypadala jako věrohodná, tak to se čtenáři ani nepohnulo,“ komentuje fake Petr Junek, podle kterého v zásadě jde o takový „děsivý fake, který nikým neotřásl“.

Děsivý fake, který nikým neotřásl…

„Na stránkách, které se podobaly serveru Novinky.cz, jsme se dozvěděli, že prezident Zeman se při příležitosti založení republiky rozhodl ocenit Ovčáčka za přínos do žurnalistiky,“ píše Junek. „Čtenář se nad nesmyslem ani nepozastavil, možná si zamumlal pod vousy něco nepěkného jako vždy, když vidí prezidentovu fotku, a šel dál,“ doplňuje Junek. „ Zřejmě už jsme na hrůzostrašné vrtochy pana prezidenta tak navyklí, že nás tohle nemůže rozházet,“ zamýšlí se.

Anketa

Jste rádi, že Miloš Zeman bude znovu kandidovat na prezidenta?

hlasovalo: 19773 lidí

I tak ale Junek poznamenává, že zde něco za zamyšlení možná opravdu stojí. „Je fakt, že žádný prezidentův mluvčí neměl nikdy tolik práce. A také se nemusel tolik degradovat jako Ovčáček,“ píše Junek. „Vyvrátit, obhájit nebo bagatelizovat všechno, co Zeman vypustil z úst, to už chce skutečně úsilí, zápal pro věc a vysoké tvůrčí schopnosti,“ vysvětluje. Nadcházející prezidentské volby musejí být podle Junka pro Ovčáčka „skutečným zlým snem“. Ovčáček totiž musí podle Junka prezidenta korigovat, aby mu někde „zase neuletělo nějaké to sprosté slovo, aby nevyzýval ke střílení novinářů“. „A za to bych mu tu medaili možná i dal,“ ukončuje druhou z trojice svých aktuálních glos Petr Junek. 

Zakaž kouření v hospodách a zachráníš svět!

Dalším tématem, které Petra Junka zaujalo, je v Česku hojně diskutovaný zákaz kouření v interiérech restauračních zařízení, který v zemi platí od konce května. „Tak se povedlo, ministerstvo zdravotnictví si může zajásat, neboť se mu povedlo snížit prodej cigaret. Nekuřáci mají v restauracích čisté prostředí, kde je spousta míst, kam se mohou posadit. Konečně!“ komentuje aktuální situaci Petr Junek.

Jenže zákon má i své ale. Jedním z těch, které nepotěšil, je podle Junka ministerstvo financí. „Ministerstvo financí zase takovou radost asi nemá. Na cigaretách se zatím v tomhle roce vybralo minimálně o miliardu méně na daních. Jakým trikem poskok žlutého barona zacelí tu díru? Nebo to nechá až na svém nástupci po volbách?“ zamýšlí se Junek.

Radost podle něj nemají ani policisté. „Především ti městští, protože je pořád někdo otravuje s rušením nočního klidu a oni musejí vyjíždět a umravňovat opilé lidi, kteří se chtějí jen bavit, ale nemohou,“ dodává. „Ne že by zákaz kouření měl velký dopad na prodej cigaret, ale je to jeden z nástrojů, který tomu přispěl,“ upřesňuje.

Na jedné straně se tak stát podle Petra Junka raduje a na té drahé pláče. „Zvláštní to schizofrenie,“ komentuje nelehkou situaci Junek. „Nicméně zákaz kouření v restauracích dobře posloužil pěkně nastavenému trendu práskání a udávání, a tak mají alespoň úřady co dělat a koho pokutovat,“ dodává ironicky. Zákazu kouření podle Junka netleská nikdo kromě udavačů. „A tak ty skupinky šikanovaných lidí s cigaretou v jedné ruce a pivem v ruce druhé hudrují na policajty a stát. Je jich docela dost, a tak padlo takové smělé řešení jak pro ně, tak pro obyvatele, které ruší svým reptáním. Co kdybychom pro ně udělali takové zařízení, kde by si mohli ti lidé po práci dát v klidu cigárko a pivko? Říkali bychom tomu třeba, já nevím… Hospoda?“ zamýšlí se. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…