Petr Kolář vyrazil na obranu generála Pavla. „Není to komunista.“ Ale pak se zapletl do diskuse...

07.11.2022 10:35 | Ze sítí

Mezi přední podporovatele bývalého generála Petra Pavla patří i Petr Kolář. Bývalý diplomat a otec Ondřeje Koláře, který proslul stržením sochy generála Koněva, se svojí podporou generálovi a bývalému členu KSČ nijak netají. Naopak na sociálních sítích nabízí argumenty, proč volit právě Pavla. Srovnává ho s de Gaullem a Eisenhowerem a tvrdí o něm, že není komunista. Srovnání s Pinochetem naopak odmítá.

Petr Kolář vyrazil na obranu generála Pavla. „Není to komunista.“ Ale pak se zapletl do diskuse...
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Petr Kolář, Alexandr Vondra, Michael Žantovský, Karel Schwarzenberg

„Je to tak. A i proto generála Pavla podporuji a budu ho volit,“ píše Kolář na svém twitterovém účtu v reakci na sdělení Petra Pavla, že chce populismus vyměnit za solidaritu.

„Mimochodem, čím více faulů a podpásovek na něj někteří jeho protikandidáti a jejich podporovatelé zkouší, tím víc mě to utvrzuje v tom, že je ze všech možných adeptů na pozici hlavy státu jednoznačně nejlepší,“ dodává ještě Kolář.

Na jiném místě se pak Kolář vyjadřuje i k námitkám, že by v čele státu neměl stát voják.

„Co myslíte, byli generálové Eisenhower a de Gaulle dobrými prezidenty? A utrpěla demokracie v USA a Francii, když ti dva byli hlavou státu,“ ptá se a zmiňuje historicky známé prezidenty USA a Francie, kteří stáli v čele svých států v dobách, kdy jejich vojáci bojovali na válečných frontách.

Tento rozdíl mezi jmenovanými generály a Petrem Pavlem mu nikdo z diskutujících nepřipomněl, zato v jednom z příspěvků padla zmínka o jiných generálech, kteří jakmile se ujali moci, měli velmi neblahý vliv na dění v jejich do té doby demokratických zemích.

„Co myslíte, byli generálové Franco a Pinochet dobrými prezidenty? A utrpěla demokracie ve Španělsku a Chile, když ti dva byli hlavou státu,“ parafrázoval diskutér Kolářova slova.

„Jaký smysl mají tyhle blbé hry,“ zeptal se ještě navíc.

„Smysl? Mimo jiné takový, aby si lidé uvědomili rozdíl mezi pučisty Pinochetem a Frankem na jedné straně a ve svobodných volbách zvolenými prezidenty demokratických států Eisenhowerem a de Gaullem,“ odpověděl Kolář a dodal, že kdo rozdíl nechápe, má jen omezené schopnosti.

„A aby se ukázalo, kolik lidí chápe a kdo má jen omezené kognitivní schopnosti.“

Poměrně překvapivě pak v souvislosti s výše uvedenou podporou vyznívá Kolářova další věta o tom, že na nikoho necílí, kterou reagoval na připomínku jednoho z diskutujících.

„Ale generál Pavel není Eisenhower ani de Gaulle. Takhle vedenou kampaní cílíte na jakého voliče? Voliče Babiše to nepřesvědčí a voliče, který váhá taková kampaň spíše odradí.“

„Já na nikoho necílím,“ napsal Kolář.

„Jen připomínám, že vojenská kariéra a generálské frčky nejsou automatickou diskvalifikací pro výkon funkce prezidenta demokratického státu,“ napsal Kolář v souvislosti s dotazem na koho cílí takto vedenou kampaň.

Diskutéry je mu pak připomínáno, že je velmi zřejmé, že na někoho cílí a na koho.

V souvislosti s výše uvedenými vzory de Gaullem a Eisehhowerem se také diskutéři Koláře ptali, zda byli oba zmínění prezidenti také komunisté.

„Petr Pavel není komunista,“ je si jistý Kolář a podává i důkaz.

„Komunisté ho nesnáší a útočí na něj. Viz jeho spolužák Beneš, starosta fatálně zadlužené obce a komunistický spoluorganizátor protivládních akcí.“

Dodejme, že Pavel Beneš byl skutečně starostou obce, která se za jeho působení zadlužila. Problémem ale nebylo špatné hospodaření, ale nutnost stavby vodovodu, na který obec neměla peníze, ale který nutně potřebovala, protože lidé tam nežili v důstojných podmínkách.

Obec Brodec, měla roční rozpočet 600 tisíc korun a vodovod byl nutností. Voda v obci chyběla a místní museli třeba prát na pořadník, nebo splachovat na povel, jak o tom informovala i Česká televize.

„Zástupci obce věřili, že slíbených 90 procent nákladů na stavbu vodovodu zaplatí stát. Ten ale zatím poslal jen polovinu částky,“ řekl tehdy pro ČT zmíněný Pavel Beneš.

Prezidentské volby se v České republice uskuteční začátkem ledna příštího roku a generál Pavel je jedním z jejich favoritů. Obecně se očekává jeho souboj s Andrejem Babišem, který svoji kandidaturu oznámil nedávno a okamžitě se rozjel po republice ve svém karavanu s ústředním motivem „Pomáhá lidem, proto Babiš“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …