Petr Uhl žaluje na Čechy v OSN. Kvůli uprchlíkům

08.10.2015 10:08

Levicový publicista a signatář Charty 77 Petr Uhl adresoval členům pracovní skupiny pro svévolná zadržování ustavené v Ženevě Radou pro lidská práva OSN dopis, v němž si „stěžuje“ na to, že české orgány umisťují běžence do uprchlických zařízení. Podle Uhla tak činí v rozporu s platnou právní úpravou.

Petr Uhl žaluje na Čechy v OSN. Kvůli uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

Na úvod Uhl v dopise, jehož českou verzi zveřejnil server Deník referendum, poukazuje na to, že mezi lety 1991 až 2001 byl sám členem pracovní skupiny pro svévolná zadržování. Jako takový měl prý tu čest podílet se na formulaci kategorií svévolného zadržování, a tak může říci, že neexistuje žádný právní titul, jímž by bylo možno odůvodnit zadržování uprchlíků v České republice.

Ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec, který údajně prohlásil, že migranty je možno umisťovat do detence, protože porušili zákon tím, že překročili státní hranice bez povolení státu, se dle Uhla mýlí, neboť se prý jedná pouze přestupek, a v případě žadatelů o azyl ani to ne.

Uhl argumentuje, že zajistit cizince před jeho přemístěním do jiné země EU je podle zásad zvaných Dublin III možné jen v tom případě, pokud zákon onoho státu podrobně upravuje kritéria vážného nebezpečí útěku cizince, o jehož přemístění do jiné země EU bylo (ve správním řízení) rozhodnuto.

Článek 13 odstavec 2 Všeobecné deklarace lidských práv prý navíc uvádí, že každý má právo opustit kteroukoli zemi. Česká policie však dle Uhla vysazuje migranty z vlaků z Bratislavy a Vídně směřujících přes Brno a Prahu do Drážďan a do Berlína jen za tím účelem, aby je uvěznila do záchytného zařízení. „Migranti v těchto vlacích přece vůbec nechtěli zůstat na území ČR (někteří měli u sebe i koupené jízdenky až do Německa) a nechtějí tu ani žádat o azyl proto, že Česká republika má špatnou pověst státu vůči cizincům nepřátelského,“ říká publicista.

Kruté, nelidské a ponižující

Uhl rovněž kritizuje, že v zařízeních musí běženci platit za ubytování a stravu. „Pro čtyřčlennou rodinu to činí 29 tisíc Kč za měsíc, ale migranti bývají zadržováni často i delší dobu. Oškubané o jejich peníze, vyvedou je na bránu zařízení s 400 korunami na osobu, aby mohli pokračovat v cestě. Často to nestačí ani na dojezd do Prahy,“ stěžuje si.

Za nepřípustné považuje publicista i to, že migranti dostávají správní rozhodnutí v češtině, které nerozumějí, a státní orgány nejsou schopny, a možná prý ani ochotny, zaručit jeho překlad či přetlumočení. Stát dle jeho informací navíc postupně odňal finanční prostředky dobrovolnickým organizacím, které zajišťovaly právní konzultace, a jejich dobrovolníkům brání ve styku se zadrženými migranty.

„Podmínky retence jsou žalostné. Zacházení s osobami, které jsou zadržovány, je kruté, nelidské a ponižující, a to vše ve smyslu Evropské smlouvy o předcházení mučení a podle výboru této smlouvy – CPT. Veřejně o těchto poměrech mluví dokonce i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za hnutí ANO),“ konstatuje Uhl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…