Petra Buzková, Petra Paroubková, zpěvačka, producent... Přinášíme FOTO z pohřbu Stanislava Grosse

22.04.2015 17:00

V bazilice sv. apoštolů Petra a Pavla na Vyšehradě se ve středu lidé rozloučili s expremiérem a bývalým předsedou ČSSD Stanislavem Grossem. Jeho památku přišel mezi mnoha jinými hosty uctít předseda vlády Bohuslav Sobotka, či současní a také mnozí bývalí ministři vnitra a zahraničí. Gross minulý týden podlehl amyotrofické laterální skleróze ve věku 45 let. Co novinářům o Grossovi řekli někteří politici?

Petra Buzková, Petra Paroubková, zpěvačka, producent... Přinášíme FOTO z pohřbu Stanislava Grosse
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední rozloučení s bývalým premiérem Stanislavem Grossem v kostele Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě

Bývalý sociálně demokratický předseda vlády Stanislav Gross byl podle mnohých politiků výborným ministrem vnitra, ale na funkci premiéra byl údajně dost mladý. To mimo jiné řekli novinářům bývalí i současní politici, kteří ve středu přišli uctít Grossovu památku do baziliky sv. apoštolů Petra a Pavla na Vyšehradě.

Na rozloučení s Grossem si udělal čas premiér Bohuslav Sobotka, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nebo ministr vnitra Milan Chovanec. Sociálnědemokratičtí politici na chvíli postáli u rakve a položili věnce. Prezident Miloš Zeman, který Grossovi svědčil na svatbě, se ale rozloučení nezúčastnil. Veřejnost dala Grossovi sbohem dopoledne - rakev s ostatky byla vystavena v chrámu od 8:30 do 10 hodin - poté proběhl v rodinném kruhu pohřeb. Vláda si Grossovu památku připomněla minutou ticha.

Rouček: Varoval jsem ho před funkcí premiéra!

Co novinářům před bazilikou sv. apoštolů Petra a Pavla řekli někteří politici?

Tak třeba Libor Rouček, bývalý mluvčí vlády Miloše Zemana, zmínil, že se Gross stal ve velmi nízkém věku premiérem, což on osobně považuje za chybu. Údajně před touto funkcí Grosse varoval. „Říkal jsem mu: Stando, podívej, je ti 33. Je jasné, že potřetí volby nevyhrajeme, počkej, až je prohrajeme, pak stranu převezmeš a volby vyhraješ,“ sdělil Rouček houfu novinářů, kteří do baziliky neměli volný přístup.

Podle Roučka byl ale Gross výborným ministrem vnitra. „Už za doby jeho premiérování jsem mu říkal do očí, co si myslím. Nejvíc jsem si na něm cenil to, že byl komunikativní. Dokázal se pobavit s politiky, ale i s dětmi na ulici,“ dodal.

Někdejší lidovecký předseda Jan Kasal uvedl, že velmi dobře vnímá fakt, že se Gross obrátil k Bohu. „K Novému roku mi zaslal SMS a připojil přání Božího požehnání,“ svěřil se.

Bývalý šéf diplomacie Jan Kavan o Grossovi zmínil, že jako premiér neměl žádný úspěch. „Z mého osobního hlediska se stal premiérem velmi mladý a bez zkušeností, což se na některých jeho krocích projevilo. Víc si jej ale vážím jako ministra vnitra,“ vysvětlil Kavan.

Paroubkovi: Nedělejme z toho atrakci

S Grossem se přišel rozloučit také jeho nástupce v postu premiéra Jiří Paroubek s manželkou Petrou, která před několika týdny prodělala krvácení do mozku. „Nedělejme z toho atrakci,“ podotla ale Paroubková. Jiří Paroubek se odmítl k odchodu Grosse vyjádřit.

ParlamentnímListům.cz ale Paroubek minulý týden v rozhovoru řekl, že Stanislav Gross byl jednou z nejvýraznějších osobností sociální demokracie. „Já jsem u něj třeba velmi oceňoval to, že dokázal spolu s Petrou Buzkovou zmírňovat někdy negativní vliv Miloše Zemana na veřejnost,“ řekl Paroubek s tím, že Gross měl pro politiku talent. „Mohl toho v politice dosáhnout ještě více, pokud by nepřišla aféra, která jeho kariéru předčasně ukončila,“ zmínil expremiér a bývalý předseda ČSSD v reakci na Grossův skandál s financováním koupě bytu.

Nic negativního o Grossovi dnes nechtěl říci ani bývalý ministr vnitra František Bublan. „O jeho omylech se bavit nebudu. Přišel jsem se poklonit kolegovi. To, že se nepřišel rozloučit prezident Miloš Zeman, je čistě jeho věc,“ poznamenal ovšem Bublan, který "ministroval" v Grossově kabinetu.

Fischer: Teď jej soudí někdo úplně jiný...

„Je příliš brzy vynášet soudy o jeho chybách a politických omylech. Na to bude čas jindy,“ reagoval na stejnou otázku expremiér Jan Fischer. „Je mi strašně líto, když člověk odejde v pětačtyřiceti letech. Je mi líto jeho manželky a dětí. Nechci mluvit o přehmatech a skandálech. Stanislav Gross je už někde, kde jej soudí někdo úplně jiný,“ poznamenal dále Fischer. „Je docela smutné, že lidé, kteří se dříve snažili k němu přiblížit, ho dnes už skoro neznají, nebo se za to stydí,“ doplnil bývalý premiér.

Mezi smutečními hosty byl i Grossův dlouholetý stranický kolega, bývalý ministr bez portfeje a pražský zastupitel Karel Březina. „Přišel jsem se mu poklonit. Začínali jsme spolu v Mladých sociálních demokratech. V 45 letech odešel velmi brzy,“ uvedl Březina s tím, že nehodlá soudit v den pohřbu Grossovy politické činy, neboť na to podle jeho soudu není vhodná chvíle.

Se Stanislavem Grossem se přišel rozloučit také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Středočeský hejtman Miloš Petera novinářům řekl, že se s Grossem vídal i po jeho odchodu z politiky. „V posledních měsících jsem ho už neviděl. Měl jsem ho rád,“ řekl Petera.

Grossův osobní asistent Richard Dolejš pouze uvedl, že je rozloučení s Grossem pro něj velmi osobní záležitost a tak se prý novinářům nechce se svými pocity svěřovat.

Dát Grossovi sbohem nezapomněla ani bývalá ministryně školství Petra Buzková. Spolu s Grossem a Milošem Zemanem se jim přezdívalo Svatá trojice.

Do vyšehradské baziliky přišel také bývalý ministr školství a financí Ivan Pilip. V ruce nesl červenou růži. Pilip ocenil Grossovu schopnost empatie. „Vzpomínám si na chvíle, kdy jsme si říkali, že tento klučina nemůže všechno zvládat. Ale myslím, že přes naše výhrady to až do funkce premiéra bylo dobré,“ uvedl bývalý politik ODS a Unie svobody Pilip.

Exposlanec Karel Šplíchal byl ve své vzpomínce trochu netradiční. Vzpomenul totiž na Grossovu zálibu ve fotbale. „Hrál v mém mužstvu Patrioti. Byl jeden z nejspolehlivějších hráčů,“ uvedl Šplíchal.

K vidění byl i prezident České lékařské komory Milan Kubek a bývalá ministryně zdravotnictví v Grossově kabinetu Milada Emmerová, či exposlanec a bývalý náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hulinský. Přišel také právník, předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Nechyběli Janečkovi, Laffita i Lichtenberg

Kdo kromě politiků byl také mezi smutečními hosty? Tak třeba operní zpěvačka Tereza Mátlová, manželka hudebního bosse Františka Janečka. Gross byl totiž přítelem rodiny Janečkových, proto býval se svou rodinou často k vidění na muzikálech, které Janečkova agentura pořádala, či na koncertech Karla Gotta.

Na pohřeb někdejšího čelního politika ČSSD přišel také módní návrhář - čechokubánec Osmany Laffita a muzikálový producent Oldřich Lichtenberg.

Nejbližší příbuzní měli podle dostupných informací jen čtvrt hodiny na to, aby se se Stanislavem Grossem rozloučili. Podle bulváru to je prý proto, že Šárka Grossová nechtěla svým dvěma dcerám – dvanáctileté Natálii a sedmnáctileté Denise – drásat psychiku dlouhým pohřbem. Když expremiér skonal, poslala Šárka Grossová dokonce údajně své dcery do školy, aniž by jim tragickou zprávu sdělila. Poté požádala o klid pro rodinu. Ani včera a ani dnes nezveřejnila jakékoliv podrobnosti o obřadu. Z okolí rodiny pouze pronikla informace, že při něm zazněla skladba Britannic a s expremiérem se rozloučil i kněz, kterého si rodina přímo vybrala. Na rakvi byl položen věnec s nápisem: „Tatínkovi Deniska a Natálka“.

Nejmladší premiér

Stanislav Gross byl předsedou vlády jmenován v roce 2004, kdy se zároveň stal i nejmladším českým premiérem, neboť do úřadu nastoupil ve 34 letech. V roce 2005 ale po aféře s nevyjasněným financováním bytu na pražském Barrandově z funkce odstoupil. Poté se stáhl z politického života. Po odchodu z politiky se dostal do zájmu médií ještě jednou, když bleskově vydělal desítky milionů obchodem s akciemi firmy Moravia Energo.

V dubnu 2014 se ale Gross v dokumentu České televize omluvil veřejně všem lidem, kteří mu jako premiérovi důvěřovali a on je prý zklamal. Před rokem nadto uvedl, že kdyby měl před lety odvahu říct, že si byt na pražském Barrandově koupil z poslaneckých náhrad, udělal by lépe, neboť by se nezamotal do polopravd a lží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…