Petře Nečasi, mého dědu zastřelil esesák. Poslanec ODS proti omluvě Sudeťákům

22.02.2013 9:26

Velmi tvrdě se proti svému předsedovi ohradil europoslanec ODS Ivo Strejček. Konkrétně tedy proti projevu premiéra Petra Nečase v bavorském zemském sněmu, v němž vyjádřil lítost nad údajnými křivdami způsobenými sudetským Němcům poválečným odsunem.

Petře Nečasi, mého dědu zastřelil esesák. Poslanec ODS proti omluvě Sudeťákům
Foto: istrejcek.cz
Popisek: Ivo Strejček

Anketa

Schvalujete čtvrteční vystoupení Nečase na téma sudetských Němců?

10%
90%
hlasovalo: 7804 lidí

„Litujeme, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství, bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny. Jsme si přitom vědomi zásadního přínosu německy mluvících obyvatel českých zemí pro hospodářský a kulturní rozvoj tohoto prostoru v celé jeho historii,“ řekl Nečas.

Patron sudetských Němců Nečase pochválil

Současně Nečas ale odmítl možné majetkoprávní změny. „Je ale nade vší pochybnost jasné, že se nemůžeme vrátit do doby před 80 lety. Musíme si přiznat, že můžeme napravit jen velmi málo z toho, co špatného se v dějinách stalo. Hledání společné interpretace dějin poskytne morální satisfakci, předválečné majetkové poměry však není možné obnovit,“ dodal Nečas, který citoval pro ČR nejvíce nepříznivou pasáž Česko-německé deklarace. V projevu dále hovořil o přátelství a spolupráci mezi Českou republikou a Bavorskem a společné interpretaci historie.

Další vyjádření politiků na téma čtvrtečního vystoupení premiéra Nečase ZDE

„To vyjádření lítosti týkající se utrpení sudetských Němců, jejich ztráty domova, majetku, příbuzných, bylo velmi hodné úcty. To jsme neočekávali. Musíte brát v potaz i vnitropolitickou situaci v Česku, která není jednoduchá po nedávné prezidentské kampani. Moje očekávání jsou dalece překonána,“ pochválil Nečase podle ČTK patron sudetských Němců a bavorský premiér Horst Seehofer.

Můj děda bojoval proti SS. To byl ten viník, pane premiére?

Návštěvu českého premiéra v Bavorsku považuje Ivo Strejček v negativním slova smyslu za průlomovou.

„Poprvé v dějinách ČR není partnerem premiéra ČR kancléř, respektive kancléřka SRN, ale "pouze" premiér jedné z německých spolkových zemí. Považuji to za oslabení pozice českého premiéra a ČR jako suverénního státu. Nechápu, proč byla takzvaná omluva formulována před Bavorským zemským sněmem. Znamená to, že český premiér napříště přednese takový projev v každé spolkové zemi? Pokud již tedy takový projev s takovým obsahem chtěl premiér Nečas přednést, měl tak učinit na státní návštěvě Německa, v přítomnosti kancléřky a před Bundestagem. Nevidím jediný důvod, proč v Bavorsku. Partnerem bavorského premiéra, ať se jim to líbí či ne, je hejtman některého z českých krajů,“ zlobí se Strejček.

„S formulacemi takzvané omluvy nesouhlasím, zejména s větou ´hledání společné interpretace dějin poskytne morální satisfakci". Komu? Zřejmě sudetským Němcům. Co bude výsledkem takové ´nové´ společné – asi tedy jednotné – interpretace dějin? Zřejmě to, jak kdysi v Evropském parlamentu řekl Hans-Gert Poettering: nebylo viníků, byly jenom oběti. A to by mě skutečně již musel můj dědeček, příslušník hnutí odporu zastřelený 1945 příslušníky SS, přijít v noci strašit. A měl by pravdu a dobře by udělal,“ dodal rozzlobeně Strejček.

Češi byli podle knížete jako nacisté

Nečas tak pokračuje v linii ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, se kterým ostatně předloni v Česku přijali patrona sudetských Němců a bavorského premiéra Horsta Seehofera.

Schwarzenberg nedávno řekl, že český národ odsunem Němců v roce 1945 vážně pochybil: „Já jsem vždy říkal, a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta (Edvarda) Beneše ocitla v Haagu. (V Haagu zasedá Mezinárodní soudní dvůr, kde  jsou souzeni například generálové z válek v bývalé Jugoslávii, obvinění z válečných zločinů či genocidy - pozn.red.)

„Že jsme uplatnili tento princip kolektivní viny, neohlíželi se, jestli někdo byl k republice loajální, nebo se proti ní provinil, to je to, co našim předkům vyčítám,“ poznamenal Schwarzenberg k odsunu Němců.

Podle Schwarzenberga, který prý citoval Václava Havla, byla česká společnost po válce „nakažena bacilem nacismu“, když vyhnala německé spoluobčany. „Spousta z nich republiku nezradila,“ poznamenal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…