Petříček odpověděl Rusům na stížnosti kolem Koněva: My nejsme ti, kdo nedodržují mezinárodní dohody

10.04.2020 21:55

Ministerstvo zahraničních věcí ČR (MZV) striktně odmítlo zásahy Ruska do vnitřních záležitostí naší republiky. Reagovalo tak na zahájení trestního stíhání městské správy v Praze 6 vyšetřovacím výborem Ruské federace za odstranění pomníku maršála Koněva. Česká strana tento akt označila za nepřípustný a upozornila, že nebude nikterak vymahatelný. Následně MZV ruským úřadům připomnělo, že na rozdíl od České republiky vzájemné dohody nerespektují právě Rusové.

Petříček odpověděl Rusům na stížnosti kolem Koněva: My nejsme ti, kdo nedodržují mezinárodní dohody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odstraněná socha maršála Koněva v pražských Dejvicích

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí
České ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení striktně odmítlo zásahy státních orgánů Ruska do vnitřních záležitostí České republiky. „Pokud budou orgány Ruské federace pokračovat svými konfrontačními prohlášeními a úkony v tomto duchu, bude to signál, že ztratily zájem o rozvoj vzájemně výhodných vztahů mezi našimi zeměmi,“ uvedlo MZV.

Jak ministerstvo upozorňuje, Česká republika si váží „všech obětí vojáků Rudé armády, kde kromě Rusů za naše osvobození bojovali i Ukrajinci, Bělorusové a další národy tehdejšího Sovětského svazu“. Rusku vzkazuje, že očekává, že se sochou bude zacházeno důstojně a že přemístění žádná společná dohoda nerozporuje. „Socha maršála Koněva je válečným pomníkem a vztahuje se tak na ni Smlouva o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993, přemístění sochy ale není v rozporu s jejím zněním. MZV očekává, že se sochou bude zacházeno důstojně,“ uvedlo.

Stíhání demokraticky zvolených představitelů naší samosprávy je dle MZV nepřípustné. „Příslušná ruská legislativa – navíc uplatňována retroaktivně – nebude ve vztahu k ČR nijak vymahatelná,“ upozorňuje.

A ruským úřadům připomnělo, že samo Rusko nerespektuje vzájemné dohody: „Rádi bychom však ruské straně připomněli, že zatímco Česká republika se na svém území řádně stará o 4224 válečných hrobů, památníků či pomníků, na něž se na rozdíl od sochy maršála Koněva vztahují ustanovení Dohody mezi vládou České republiky a vládou Ruské federace o vzájemném udržování válečných hrobů z roku 1999, na území Ruské federace nebyly dodnes, i přes několikaletá jednání na úrovních místních samospráv, obnoveny válečné pomníky padlých československých legionářů v Samaře a Novokujbyševsku – Lipjagy a dalších místech v Ruské federaci.“  

A došlo i na reakci na dopis, v němž se k českému ministru obrany Lubomíru Metnarovi obrací jeho ruský protějšek Sergej Šojgu. Ten v dopisu požaduje, aby se památník co nejdříve navrátil Ruské federaci. To Ministerstvo obrany označilo za nemožné, a stejně tak nyní činí i Ministerstvo zahraničních věcí. „Pokud by Ruská federace projevila zájem o získání sochy maršála Koněva, musela by jednat s jejím majitelem. Tím není MZV ČR,“ píše se v odpovědi.

Reakce české strany přišla poté, co radnice Prahy 6, pod vedením tamějšího starosty Ondřeje Koláře, sochu Koněva – který se podílel na osvobození Prahy, ale i na mnohých kontroverzních událostech včetně potlačení povstání v Maďarsku – nechala odstranit minulý pátek. Záměrem vedení Prahy 6 je sochu přemístit do muzea.

Ruská diplomacie následně ve čtvrtek záležitost označila za zločin, který nezůstane bez odpovědi, a vyšetřovací výbor Ruské federace v této věci zahájil trestní stíhání. Stíhání v Rusku umožňuje zákon, který v úterý podepsal ruský prezident Vladimir Putin. Za poškození válečných hrobů a pomníků v Rusku i v zahraničí hrozí podle tohoto zákona až pětiletý trest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…