Petříček poslal nótu do Ruska kvůli kauze Koněv. TOP 09 ale chce víc

05.05.2020 19:40

Česká republika podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) požádala Rusko o jednání podle vzájemné smlouvy o spolupráci, aby si obě země vyjasnily mimo jiné spory o sochu Koněva v Praze. Píše o tom server Novinky.cz.

Petříček poslal nótu do Ruska kvůli kauze Koněv. TOP 09 ale chce víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Petříček v souvislosti s předanou nótou požádal opozici o čas na diplomatická jednání. „Jedná se o první formální návrh jednání tohoto druhu mezi oběma stranami, dosud o této možnosti ruská strana hovořila pouze v médiích,“ uvedl Petříček na půdě Poslanecké sněmovny. Reagoval tak mimo jiné na výzvu TOP 09, která chtěla, aby se vměšování Ruska do vnitřních záležitostí Čeeska řešilo na jednání poslanců.

Petříček mimo jiné varoval i před tím, že politizace těchto témat může být spíše kontraproduktivní. „Může přijít na řadu, až když vyčerpáme diplomacii a smlouvy, které se obě strany zavázaly dodržovat,“ uvedl Petříček s tím, že on i premiér se proti porušování mezinárodních smluv již vymezili. 

Rusům je trnem v oku primátor Zdeněk Hřib (Piráti), a to kvůli nově pojmenovanému náměstí po ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi. Dále se pak Rusové rozlítili také kvůli přesunu sochy maršála Koněva v Praze 6 či kvůli pomníku vlasovcům v Řeporyjích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…