Petříček v ČT obhajoval, co dělal na Ukrajině, a jinde se do něho pustili: Snažil se zavrtat „politicky mrtvému“ Porošenkovi do anusu jak nejhlouběji mohl

05.02.2019 16:16

Ministr zahraničí Petříček se včera objevil v Událostech, komentářích. Vysvětloval jednak, proč ČR uznala Juana Guaidóa prezidentem Venezuely, a také svou cestu na Ukrajinu. Řekl, že nechce být ve společnosti zemí jako Rusko, Írán nebo Kuba, které Venezuelu podporují. „Já jsem nikdy nepodpořil žádného válečného zločince,“ ohradil se Petříček, když moderátorka nadhodila téma banderovců a slova Zdeňka Ondráčka.

Petříček v ČT obhajoval, co dělal na Ukrajině, a jinde se do něho pustili: Snažil se zavrtat „politicky mrtvému“ Porošenkovi do anusu jak nejhlouběji mohl
Foto: Repro ČT24
Popisek: Tomáš Petříček v Událostech komentářích

První otázka na ministra zahraničí byla, jak je možné prohlásit za prezidenta někoho, kdo nebyl ve volbách zvolen, pouze se za něj prohlásil. (I když průběh voleb byl pochybný.) Petříček zmínil, že naši zahraniční partneři, včetně EU, neuznali výsledek voleb jako legitimní. Připomenul, že již 3 miliony Venezuelanů kvůli vládě Madura opustily zemi. Proběhly i volby do národního shromáždění, takže Guaidó je dle něj legitimním reprezentatem demokraticky zvoleného parlamentu a podle venezuelské ústavy má nárok převzít pravomoci, pokud nedošlo ke standardní inauguraci prezidenta. Podle ČT Madura podporuje Rusko, Írán, Asadův režim, Turecko či Bělorusko a Petříček uvedl, že v této společnosti být nechce.

Anketa

Česko uznalo za prezidenta Venezuely Juana Guaidóa. Souhlasíte?

hlasovalo: 14409 lidí

Petříček se také vyjadřoval ke své cestě na Ukrajinu. „Já jsem jel na Ukrajinu s tím, že Česká republika chce dále rozvíjet vztahy s Ukrajinou, Ukrajina je náš důležitý partner, co se týče bezpečnosti; a také, co se týče hospodářské spolupráce, je to jeden z 20 nejvýznamnějších partnerů ČR,“ zdůvodnil svou cestu Petříček. Prý na Ukrajině řešil celou řadu otázek jako apel na reformy v oblasti právního státu a boje s korupcí, i ekonomické a sociální reformy. Do Mariupolu jel údajně kvůli tomu, že se chtěl seznámit se situací v místě zasaženém pětiletým konfliktem. „Měl jsem možnost vidět, jak senioři musejí přecházet tu linii dotyku, aby si došli pro své důchody a mohli navštívit lékaře. Má to skutečně zásadní dopad na jejich život,“ svěřil svou zkušenost ministr a dodal, že Česká republika by se měla snažit o to, aby konflikt byl ukončen.

Moderátorka ho pak upozornila na banderovce a status Zdeňka Ondráčka o tom, že na Ukrajině „vedl kecy“ o nich. „Já jsem nikdy nepodpořil žádného válečného zločince, já jsem s ministrem zahraničí Klimkinem hovořil o tom, že my toto samozřejmě vnímáme jako něco, co zatěžuje naše vzájemné vztahy,“ pravil Petříček a dodal, že by byl rád, kdyby došlo k vyjasnění těchto stinných stránek historie na česko-ukrajinském fóru, které by se mělo tento rok konat, aby to již naše vztahy nezatěžovalo. „I kolega Klimkin vnímá, jak se k otázce banderovců staví česká veřejnost a třeba jak oni řeší svoje vztahy s Polskem, kde ta minulostní zátěž je mnohem vyšší. Tak já bych chtěl, abychom si právě takto tu minulost vyčistili,“ zakončil téma ministr zahraničí Petříček.

Celý rozhovor ZDE

Ale s Petříčkem a potažmo s Babišem nesouhlasí advokát Jiří Vyvadil. „Nebudu se příliš rozepisovat, ale zásada nevměšování je základní zásadou mezinárodního práva. To, co dělají nyní USA a celý Západ včetně nás vůči Venezuele, je zase jenom stejné opakování scénáře, který jsme zažili u Sýrie, Libye, a zejména na Ukrajině,“ hodnotí postup Západu Vyvadil.

„Ale protože Maduro není Janukovyč, určitě neustoupí. A řekl bych, že ani ustoupit nesmí. Ve Venezuele přirozeně bude občanská válka a poteče krev. A ta krev bude bohužel i na našich rukou. Je jasné, že se Babiš chce setkat s Trumpem a udělá pro to cokoliv amorálního. Takže závěr je jasný. Držme Madurovi palce…“ dodává Vyvadil s tím, že se málokdy zmýlil. „Bude to tvrdé, ale Maduro nepadne a všichni ti, kteří vsadili na toho opozičního hejska, včetně nás, dostanou na prdel,“ tvrdí.

Celý komentář ZDE

A s tím, co dělal Petříček na Ukrajině, nesouhlasí bezpečnostní analytik Jaroslav Štefec. „Ukrajinská ‚mise‘ českého tzv. ministra zahraničí Tomáše Petříčka víc než jasně ukázala, do jaké bezvýznamnosti na evropské politické scéně (o světové nemá vůbec cenu mluvit) jsme se propadli. A v jak šíleném srabu aktuálně česká zahraniční politika i celé zamini vlastně jsou,“ tvrdí na Facebooku.

„Nesmírně trapná situace, do níž Petříček dostal ČR tím, že se snažil zavrtat de facto politicky již zcela mrtvému Porošenkovi do anusu jak nejhlouběji mohl, a ten se na něj prostě vykašlal a nestál mu ani za přijetí, by měla Andreje Babiše konečně dotlačit k ráznému bouchnutí do stolu. ČR si určitě zaslouží radikální změnu přístupu k ministerstvu zahraničí, které ve většině civilizovaných zemí patří spolu s ministerstvem obrany k těm nejdůležitějším indikátorům jejich samostatnosti,“ myslí si Štefec.

Je ale podle něj možné, že Ukrajina prostě jen považuje ČR za dobyté území. Počet Ukrajinců žijících a pracujících v ČR, tendence ukrajinského velvyslanectví zasahovat do vnitřních záležitostí naší země, některé akce „ukrajinských aktivistů“ i počty ukrajinských vlajek pravidelně se objevujících na nejrůznějších protestech proti těm představitelům ČR, kteří ještě alespoň nějaké slovo v zahraničí mají, by tomu podle něj celkem odpovídaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…