Pěvec z TOP 09 má velký problém. Firma, v níž léta působil, je zralá na krach. A nejen to...

17.10.2015 20:03

Poslanec TOP 09 Daniel Korte, který se nejvíce proslavil zpívaným rozhodnutím o vyslovení nedůvěře vlády v roce 2011, musí řešit vážný problém. Společnost Ligmet, ve které působil od roku 2002, jeden z největších zpracovatelů kovového odpadu a autovraků ze středočeského Milína, je zralá na krach.

Pěvec z TOP 09 má velký problém. Firma, v níž léta působil, je zralá na krach. A nejen to...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

Finanční kondice společnosti při jejích obratech doslova děsí. Při obratu 100 milionů korun má za poslední roky buď ztrátu, nebo jen minimální zisk. Podle zápisu z poslední valné hromady z letoška je zřejmé, že společnost je skutečně nedaleko krachu. Nový spolumajitel části akcií firmy Aleš Hodina má oprávněný pocit, že ve společnosti, v níž dlouhou dobu úřadoval poslanec TOP 09 Daniel Korte a v jejíž dozorčí radě zasedala od roku 2012 jeho dcera Judita Korteová, není něco v pořádku. Podle zápisu ze srpnové valné hromady Korte z postu místopředsedy představenstva odstoupil v červnu. V září pak byla z dozorčí rady odvolána Judita Korteová a o své posty přišli i další „statutáři“. Důvody odstoupení z představenstva Korte na valné hromadě neuvedl. „Možná že nechtěl už být spojován s tímto hospodařením, ale byl za něj jako místopředseda představenstva spoluodpovědný,“ domnívá se Hodina.

Ten nad hospodařením a kondicí společnosti, do níž jako minoritní akcionář vstoupil, kroutí hlavou. „Jsem upřímně zděšen. Jsem akcionářem řady společností, ale s tak neuvěřitelným propadem fungující firmy jsem se jen tak někde nesetkal,“ zareagoval Hodina na otázky ParlamentníchListů.cz ohledně firmy Ligmet. A čím si stav firmy vysvětluje? „Vidím v tom přinejmenším neschopnost, ne-li něco horšího, bývalého vedení firmy, představovaného rodinami Hejlků a Korteů. Neschopnost udělat potřebné změny, zareagovat na situaci na trhu. Zda v tom bylo i něco víc, by teď mělo prověřit nové vedení firmy,“ pokračuje Hodina.

Ze zápisu z poslední valné hromady vyplývá, že společnost nejenže špatně hospodaří, ale přichází i o cash peníze. „Pochopitelně když za dva roky společnost prodělala skoro celý svůj základní kapitál. Ztráty se musely z něčeho pokrýt,“ potvrzuje Hodina.

Kudy tedy ze společnosti peníze odtékaly? „Zarazilo mě například nepeněžní plnění formou osobního automobilu pro pana poslance Korteho. Jako menšinový akcionář však nemám přístup k detailnímu účetnictví firmy. Věřím ale, že nové vedení veškeré transakce důkladně prověří a škodu bude jménem společnosti vymáhat,“ poukazuje na jeden z případů Hodina.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Minoritní akcionář Hodina zatím neuvažuje, že by se kvůli dění ve firmě obracel na policii. Ale zároveň tuto alternativu nevylučuje. „Na srpnové valné hromadě jsem upozornil nové vedení, že především ono by mělo situaci řešit. Zatím vyčkávám na výsledky.“

Aleš Hodina se akcionářem Ligmetu stal v roce 2014. „Krátce poté jsem se dozvěděl šokující výsledky za rok 2013. Hovořil jsem o tom s předsedou představenstva, byl jsem ujišťován o krocích k nápravě. Za rok však společnost vytvořila další hlubokou ztrátu,“ dodává Hodina.

Poslanec Korte se k dotazům ParlamentníchListů.cz nevyjádřil. Podle zápisu z valné hromady měla společnost dodat akcionářům vyčerpávající informace o dění uvnitř firmy do patnácti dnů od skončení valné hromady. Pochybnosti o hospodaření zjevně přetrvávají.

Případ společnosti, ve které figuroval jako statutární zástupce zákonodárce a ocitla se v závažných finančních potížích, není ojedinělý. Známý je případ bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa. Krnovská textilka Karnola ale není jediná firma, v níž Wolf působil a která zkrachovala. Zasedal také v dozorčí radě Železáren a drátoven Bohumín, policie ho vyslýchala i v souvislosti s krachem investičního fondu Kredital. Podobný problém měl i další exposlanec ČSSD, pražský zastupitel Karel Březina. Ten před pár lety zatajil svoje angažmá ve dvou zkrachovaných firmách, ale nechal se zvolit do dozorčí rady další společnosti, což se podle zákona nesmí. Obvodní soud pro Prahu 2 jej osvobodil a rozsudek stvrdil i soud městský. Případ pak otevřel soud z Prahy 9, který Březinu odsoudil k podmínce, a stejný verdikt zazněl i u odvolacího městského soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…