Pirát Michálek podává žalobu na premiéra

28.08.2019 17:11

Premiér Andrej Babiš čelí další žalobě, jak informuje web Lidovky.cz. Podal ji předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek, který se snaží domoci zveřejnění Národního investičního plánu. Michálek podal správní žalobu po neúspěšných pokusech se žádostí na zveřejnění podle jednacího řádu Sněmovny. Zveřejnění dokumentu je podle něj v souladu se zákonem a jednotliví lidé a obce mají podle něj právo znát obsah dokumentu.

Pirát Michálek podává žalobu na premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Správní žalobu bude řešit městský soud v Praze, který je nejvytíženějším krajským soudem a správní řízení v průměru řeší 569 dní, tedy rok a půl. Michálek podle webu Lidovky.cz uvedl, že o přednostní projednání zatím nepožádal.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Piráti spolu s předsedou poslanců ODS Zbyňkem Stanjurou požadovali zveřejnění materiálu již v dubnu. „Pro odepření informace není zákonný důvod, protože jejímu poskytnutí nebrání ani zákony upravující mlčenlivost ani zákaz zveřejnění ve smyslu jednacího řádu Poslanecké sněmovny, podle kterého byla žádost podána,“ uvedl Michálek v tiskové zprávě Pirátů.

Babiš tehdy žádosti o zveřejnění odmítl. „Národní investiční plán je moje myšlenka. A to je náš interní materiál a na vládě nebyl. A já vám ho nedám, protože je to náš interní materiál,“ uvedl tehdy a Piráti mu pohrozili, že se obrátí na soud.

„Cílem je transparentně seznámit starosty a další občany s tím, do čeho vláda hodlá investovat peníze daňových poplatníků,“ uvedl Michálek s tím, že občané a starostové nemají informace o tom, do čeho chce vláda investovat.

„Měly by být známé postupy, podle kterých vláda vybírá projekty k realizaci a investuje peníze daňových poplatníků,“ dodal předseda poslanců Pirátů s tím, že samotný nápad investičního plánu je podle něj dobrý.

Babiš svůj plán představil loni s tím, že zahrnuje přes 17 000 projektů za 3,45 bilionu korun na roky 2019 až 2030. Plán byl sestaven na základě výjezdů Andreje Babiše po krajích a také na základě požadavků jednotlivých krajů a obcí.

reklama

autor: jma

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …