Pirát Peksa: Je tu klimatická změna, máme to od odborníků černé na bílém. Co o nás budou psát v učebnicích dějepisu?

30.08.2021 22:58 | Zprávy

Klimatická změna se dnes řadí mezi jedno z nejdůležitějších českých a celoevropských témat. Mnozí varují, že důsledky této změny mohou být pro naši planetu nedozírné. A příliš času nezbývá, právě se děje, upozorňuje europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) na svém facebooku, kde shrnul alarmující zjištění šesté zprávy Mezinárodního panelu pro klimatickou změnu. Existuje však prý naděje, jak tuto klimatickou krizi překonat, a sice když přijmeme zajímavá opatření z dílny Evropské komise.

Pirát Peksa: Je tu klimatická změna, máme to od odborníků černé na bílém. Co o nás budou psát v učebnicích dějepisu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Poslanec Evropského parlamentu svá slova o globálním oteplování dokládá nevídanými přírodními katastrofami, se kterými jsme se letos potýkali nejen na našem území. „Už dva týdny to máme černé na bílém. Tornáda, ničivé záplavy nebo požáry, které jsme viděli na jihu Evropy, budou s postupující klimatickou změnou častější,“ upozorňuje.

Dalším potvrzením jsou data, která přinesl mezinárodní vědecký tým z klimatického panelu: „Vyhodnotil stohy dat a desítky různých modelů a projekcí. A došel k jasným závěrům: klimatická změna mění takzvaný velký vodní cyklus, ten je intenzivnější a projevuje se častějším extrémním počasím,“ pokračuje Peksa.

Tyto procesy pak místo relativně vyváženého podnebí přinášejí extrémní sucho střídané bleskovými povodněmi, při kterých se voda do vysušené, erodované půdy nestihne vsáknout. Nemluvě o obřích škodách na majetku a bohužel i ztrátách na lidských životech. „To všechno jsou důsledky nebývale rostoucí teploty na planetě, kterou způsobují skleníkové plyny vyprodukované průmyslem, energetikou, dopravou a další lidskou činností,“ upozorňuje europoslanec na problematiku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…