Pirát a poradce primátora Hřiba fakturoval dalším pirátským radnicím

01.02.2022 15:06

Podnikatel Martin Štěrba je specialistou a stratégem online komunikace. Z této pozice radí primátorovi Prahy Zdeňku Hřibovi, kterému se mimo jiné stará o sociální média. Je však také aktivním Pirátem, a dokonce předsedou místního sdružení na Praze 8. A právě jeho napojení na pirátské politiky teď vzbuzuje pořádné pozdvižení. Jak totiž vyšlo najevo, faktury za poradenské a marketingové služby posílal také na radnice městských částí, ve kterých vládnou Piráti.

Pirát a poradce primátora Hřiba fakturoval dalším pirátským radnicím
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Kampaň Pirátů a STAN v Pardubicích

Na Praze 11 pomáhal pirátskému starostovi Jiřímu Dohnalovi s komunikací a PR, na Praze 3, kde jsou Piráti součástí tamní vlády, fakturoval za marketingovou podporu farmářských trhů na Jiřáku. Opozice mluví o skandálu, Štěrba se však brání tím, že jde pouze o snahu poškodit Piráty před letošními komunálními volbami. 
 
„Z mého pohledu je absolutně nepřijatelné, aby politik svoji podnikatelskou činností ekonomicky profitoval v obcích, kterým vládnou jeho straničtí kolegové. Ačkoliv nechci zpochybňovat odborné schopnosti pana Štěrby, tak dle dostupných informací je zřejmé, že v roce 2021 souběžně poskytoval své služby týkající se online marketingu Pirátské straně, Praze 3 pro propagaci trhů na Jiřáku, starostovi Prahy 11 a primátorovi Hřibovi. Diví se pak někdo, že Praha pod pirátskou vlajkou vypadá tak, jak vypadá? Řešení každodenních problémů Pražanů s dopravou či odpady nikde, ale zaměstnávat „supermana“, který zvládne na FB komunikovat to, že nic neděláme na více úrovních, v tom jsou Piráti jedineční,“ kroutí hlavou Tomáš Štampach (Svobodní), zastupitel hlavního města i městské části Praha 3.  
 
 
Takovou kritiku však Martin Štěrba rezolutně odmítá. „Funguji jako freelancer, tzn. kombinuji více úvazků od mých klientů, což je v tomto odvětví zcela běžné. Od roku 2015 spolupracuji i s veřejnou správou. Živím se poctivou prací a jsem za ni placen, samozřejmě částkami, které jsou u veřejné správy za tyto úkony běžné, byť samozřejmě nikterak srovnatelné s možnostmi ve sféře komerční. Měl jsem samozřejmě zakázky i od klientů, kteří nejsou nikterak napojeni na veřejné finance ze soukromého sektoru,“ odpověděl na dotazy redakce ParlamentníchListů.cz
 
Jak popisuje sám Martin Štěrba, v roce 2019 byl osloven starostou Prahy 3 Jiřím Ptáčkem (TOP 09), kterému poslal nabídku, na základě které získal kontrakt na marketingovou podporu farmářských trhů na Jiřáků na přibližně 20 000 korun měsíčně. To bylo podle zástupců radnice výrazně méně, než kolik utrácelo za obdobné služby minulé vedení Prahy 3. 
 

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
„Po volbách v roce 2018 došlo k analýze nákladů za marketingové služby farmářského tržiště a došlo ke zjištění, že za minulého vedení městské části Praha 3 prostřednictvím akciové společnosti byla za obdobné služby vyplácena suma cca 103 000 korun měsíčně. Po krátkém průzkumu trhu se jako nejvýhodnější ukázala nabídka pana Štěrby, který podobný objem služeb dokázal zajistit za částku cca pětkrát nižší,“ sdělil Pavel Trojan, vedoucí odboru vnějších vztahů a kultury městské části Praha 3. 
 
S tím se však nehodlá smířit zastupitel za Svobodné Tomáš Štampach. „Nejprve si je třeba položit otázku, zda má vůbec městská část být provozovatelem farmářského tržiště. Za mě nikoliv, a na toto jsem již v minulosti několikrát upozorňoval. Tímto by pak samozřejmě k celé kauze nemohlo ani dojít. Pokud však Praha 3 provozuje farmářské tržiště, tak ve své organizační struktuře má zřízen Odbor vnějších vztahů a kultury, pod který spadají mj. Oddělení správy trhů a Oddělení komunikace a propagace. Zde se tedy zcela logicky nabízí, že úředníci z těchto oddělení budou mít ve své pracovní náplni i marketingovou podporu trhů a nebude zapotřebí najímat externího „experta“,“ otáčí pozornost na výkon radničního aparátu Martin Štampach. 
 
„Jsem rád, že vedení radnice začalo vidět problematiku obdobně a dle mých informací již nebyla s panem Štěrbou na rok 2022 prodloužena spolupráce a propagace trhů bude řešena vlastními kapacitami,“ dodal zastupitel. 
 
Tuto informaci potvrdila i radnice. „Spolupráce s panem Štěrbou jako marketingovým expertem pro farmářské trhy byla ukončena v roce 2021,“ řekl Pavel Trojan, který za radnici Prahy 3 také odmítl, že by angažování Martina Štěrby souviselo s tím, že pracuje pro pražského primátora. 
 
 
„Pan Štěrba v době navázání spolupráce nebyl znám jako poradce pana primátora a ani se tímto způsobem neprezentoval. Jednalo se o dodavatele služeb s patřičnými zkušenostmi, který mimo jiné zajišťoval služby pro magistrát, a to ještě v době před rokem 2018, tedy v době, kdy pan Hřib nebyl primátorem. V tomto ohledu žádná osobní provázanost nehrála roli,“ brání se kritice Trojan. 
 

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí
Tomu však zastupitel Tomáš Štampach příliš nevěří. „To, že se jedná o Piráta, je znepokojující, jelikož se nejedná o první případ v naší městské části. Před časem jsem např. upozorňoval na zakázku na právní služby, kdy tehdejší pirátský místostarosta Štrébl uzavřel smlouvu s Advokátní kanceláří Davida Satkeho, který je shodou okolností pirátským zastupitelem na Praze 10. Obrázek ať si udělá každý sám,“ uvedl Štampach. 
 
Velkou pozornost pak způsobila informace, na kterou jako první upozornily Žižkovské listy, že radnice Prahy 3 měla Martinu Štěrbovi proplácet faktury za marketingovou podporu farmářských trhů na Jiřáku také v období lockdownů, kdy byla trhy na základě vládních opatření uzavřeny. 
 
„Za lockdownu prodejci na trzích museli přecházet do on-line modu a na e-shopy. Náš trhový tým jim v tom byl samozřejmě nápomocen. V nejhorší části lockdownu (duben 2020) jsem žádné faktury nevystavoval, placen jsem nebyl,“ reagoval na zveřejněné informace Martin Štěrba s tím, že veškeré své zakázky pro Prahu 3 a Prahu 11 již ukončil. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…