Piráti: Státní firma ve ztrátě. A takové platy!

26.08.2020 11:54

OKD skončilo své hospodaření za rok 2019 v červených číslech. Přesto si jedenáctka jeho nejvyšších manažerů rozdělila 64 milionů. Poslankyně Pirátů Olga Richterová má navíc velké pochybnosti, co manažeři za v průměru skoro půlmilionové měsíční platy odvedli, a protože jde o firmu zprostředkovaně vlastněnou státem, chce to začít řešit.

Piráti: Státní firma ve ztrátě. A takové platy!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava demonstrovali před úřadem vlády za prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech

Zuzana Klusová, volební lídryně Pirátů v Moravskoslezském kraji, upozornila na zveřejněnou výroční zprávu OKD za rok 2019. Z ní vyplývá, že hospodářský výsledek těžařského gigantu se propadl na ztrátu 861 milionů. Ještě v roce 2018 přitom firma vydělávala, a to 1,293 miliardy.

Anketa

Máte důvěru ve zdraví prezidenta Zemana? (Ptáme se od 26.8.2020)

86%
14%
hlasovalo: 8814 lidí

Důvodem byl hlavně pokles těžby. Meziročně se propadl o téměř milion tun, ze 4,620 milionu tun na 3,645. Důvodem je jednak utlumování těžby, ale také důsledky důlního neštěstí, při kterém zahynulo 13 horníků.

V kontrastu s neuspokojivými výsledky ale významně narostly náklady na mzdy a odměny managementu. Za platy jedenáctky manažerů se vydalo 64 milionů korun, když se připočetly odměny a další náklady, dalo to dohromady 94 milionů.

Na zřetelný rozpor mezi propadajícím se hospodářským výsledkem a rozdávání v manažerském boardu upozornila Zuzana Klusová, opoziční zastupitelka v Karviné. Po pirátské linii si jejího příspěvku všimla poslankyně Olga Richterová, která chce situaci začít řešit.

Richterová upozornila, že OKD jsou zprostředkovaně vlastněny státem, který tak má povinnost se o výsledky a hospodaření firmy zajímat. Navíc nevidí, v čem manažeři v roce 2019 předvedli tak oslnivé výkony, že jejich odměny takto rostou.

OKD je od dubna 2018 vlastněná akciovou společností Prisko, jejíž jediným akcionářem je Ministerstvo financí ČR. Stalo se tak poté, co vedení miliardáře Zdeňka Bakaly dovedlo společnost do úpadku.

„Chybí zdůvodnění, co vedení OKD přineslo podniku a potažmo i regionu,“ kritizuje poslankyně.

Její příspěvek si přečetl Jiří Hlavenka, investor úspěšné mezinárodní firmy Kiwi.com, podnikající v oblasti internetového vyhledávání a nákupu letenek. Hlavenka, který je současně zastupitelem Jihomoravského kraje, doplnil poznámku Richterové obeznámeným srovnáním s běžnými standardy mezi českými manažery.

I mezi nimi je totiž 485 tisíc, na které si průměrně měsíčně přijde manažer OKD, vysoce nad standardem. „Když bych vzal 11 lidí v top managementu Kiwi.com (což je globální lídr, 4x vyšší obrat, podobný počet zaměstnanců, náročné high-tech prostředí, kde se lidi musí hodně přeplácet, tahat ze zahraničí), tak celkové náklady zde byly tak na 40 % toho, co vykazuje OKD,“ odhadl Hlavenka.

Další doplnili, že obdobná situace je i v dalších oborech, jako je automobilismus nebo farmacie.

Poslankyně Richterová si v každém případě myslí, že stát jako zprostředkovaný vlastník by se měl zajímat o strategické cíle a výsledky managementu, jakož i o hospodaření těžařské firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…