Piráti a aktivisté naříkají: „To není západní!“ Vláda je vypekla s manželstvím

24.08.2022 19:45 | Ze sítí

Neutrální postoj, který Fialova vláda dnes zaujala k ochraně manželství jako svazku muže a ženy, vyvolal mezi Piráty a aktivisty bojujícími za práva LGBT komunity velkou bouři. Je to podle jejich vyjádření „hanba“ a odklon od západního směřování, který bude mít negativní dopady.

Piráti a aktivisté naříkají: „To není západní!“ Vláda je vypekla s manželstvím
Foto: Repro Instagram
Popisek: LGBT aktivista a bývalý asistent europoslankyně Maxové, Kryštof Stupka

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí
Premiér Petr Fiala (ODS) vysvětlil neutrální stanovisko vlády k poslanecké iniciativě na ústavní ochranu manželství jako svazku muže a ženy tím, že kabinet nechává v otázkách týkajících se hodnot a etiky prostor pro to, aby poslanci i členové vlády hlasovali podle svých hodnot či víry. Že tak učinila svému koaličnímu partnerovi navzdory, vyvolalo u Pirátské strany ostrou reakci.

Pirátská strana, která je sice součástí vládní pětikoalice, totiž patří k hlavním zastáncům uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro homosexuální páry, pročež neutrální postoj vlády v této věci kritizuje.

Proti ústavní ochraně manželství jako svazku muže a ženy v posledních týdnech hlasitě vystupovali například pirátští ministři Ivan Bartoš a Jan Lipavský.

Zakotvit do Ústavy ČR, že manželství je svazek muže a ženy, označoval předseda Pirátů za skandální a hloupý. „Vznikla důvodová zpráva k poslaneckému návrhu na změnu Ústavy ČR, kdy se vychází ze studií, které jsou třicet let staré. Jejich závěry jsou tam tendenčně zkresleny. A ještě to je Ctrl+C a Ctrl+V z fundamentalistické nebo řekněme poměrně ortodoxně konzervativní organizace Aliance pro rodinu,“ uvedl k návrhu začátkem srpna Bartoš v pořadu Prostor X.

„Je to hloupost, to musíme zastavit. K tomu vláda fakt nemůže dát neutrální stanovisko. Vždyť ta vláda se hlásí k odkazu Václava Havla. A pak si tady necháme diktovat od nějaké Aliance pro rodinu, která ještě dělá poradce pro rodinnou politiku?“ vystupoval tehdy Bartoš ostře proti návrhu na uzákonění manželství jako svazku muže a ženy.

Pirátská strana k tomu na své facebookové stránce sdělila, že celý tento návrh jde proti směru, který si vláda stanovila. „Hlásíme se k humanismu, k principům rovnosti a chceme být součástí Západu. Touto cestou to ale nepůjde!“ prohlásila na svém twitteru.

Podobně negativně na věc nahlíží také pirát Tomáš Guth Jarkovský. „Vláda dala neutrální stanovisko betonování homofobie do ústavy. Jasný, rozhodnou poslanci, ne vláda, ale je to fakt hanba,“ konstatoval ve svém tweetu.

Rovněž pirátce Georgii Hejdukové se nelíbí, že se zde pětikoalice neposouvá západní cestou. „Mrzí mě, že vláda nedokáže shodit špatně vypracovaný a mizerně odůvodněný návrh na zakotvení manželství do ústavy, který naši zemi posouvá úplně jinam než na západ,“ sdílela svůj názor.

Znechucení vyjádřila i europoslankyně Markéta Gregorová. „Lidoveckou a omezeneckou ideologii stranou. Jak mohla dát vláda neutrální stanovisko na něco, co mělo trapně vylhanou důvodovou zprávu, od které se distancovali i citovaní odborníci?! Tohle je úroveň české exekutivy...“ povzdechla si nad postojem vlády.

Iniciativa Jsme fér, která usiluje o to, aby v Česku mohli dvě ženy nebo dva muži vstoupit do manželství se všemi právy, vládě pro její neutrální stanovisko vzkázala, že její rozhodnutí bude mít dopady na rodiny s dětmi.

„Vládě nevadí, že se situace gay a lesbických párů a rodin s dětmi u nás může výrazně zhoršit. Dnes vydala neutrální stanovisko k návrhu novely, který má v Listině základních práv a svobod zakotvit, že manželství je pouze svazek muže a ženy,“ odsoudili aktivisté neutrální stanovisko k ústavnímu zákazu manželství pro gay a lesbické páry.

Listina základních práv a svobod by nikdy neměla být využívána k omezování práv menšin, reflektoval kriticky vládní stanovisko aktivista Kryštof Stupka. „Vláda se rozhodla ignorovat základní principy lidských práv a vydala neutrální stanovisko k homofobní ústavní novele poslanců Výborného a Bendy. Listina základních práv a svobod by nikdy neměla být využívána k omezování práv menšin,“ vyjádřil se na svém facebooku.

Návrh na úpravu Listiny základních práv a svobod podala skupina pěti desítek poslanců z vládních KDU-ČSL, ODS a TOP 09 a z opozičních ANO a SPD v čele s lidovcem Markem Výborným. Účelem je podle předkladatelů doplnit ochranu rodiny o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, za který pokládají manželství muže a ženy.

Autoři poukazují na historické zakotvení manželství jako v zásadě trvalého svazku jednoho muže a jedné ženy zejména v evropském civilizačním okruhu. „Manželství muže a ženy má typicky potenciál naplnit všechny hlavní funkce rodiny, a zvláště pak přivést na svět další generaci a vychovat ji,“ stojí v důvodové zprávě.

Předloha by měla podle autorů také zabránit „neuváženým legislativním či výkladovým experimentům, které by se jinak potenciálně mohly podústavní právní úpravy manželství dotknout“. Nynější definici manželství je třeba podle nich chránit před „ohrožením ze strany snah o její zpochybnění či přetvoření“.

Návrh změny občanského zákoníku o možnosti manželství pro homosexuály podepsal vždy jeden poslanec z pěti klubů, a to z vládních STAN, TOP 09, Pirátské strany, ODS, a z opozičního ANO. Vláda se postavila k předloze už dřív neutrálně. Zatímco k uzákonění manželství homosexuálů by v obou komorách Parlamentu ČR stačila prostá většina hlasů, pro ústavní ochranu manželství jako svazku muže a ženy by se musela vyslovit třípětinová většina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …