Piráti a stěžují si. „Drzost.“ Plesl se vysmál nejmenší partaji

19.11.2021 18:55

„Nevím, kde se svými čtyřmi poslanci v Parlamentu a nepotřebnou pozicí pro fungování této vlády, piráti berou drzost říkat, že se jim něco nelíbí,“ řekl ke stížnostem pirátů na složení nové vlády šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselý v XTV.cz. Promluvil též ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana. Prezidentovo okolí podle něj napáchalo v době hospitalizace prezidenta „daleko víc škody než užitku“.

Piráti a stěžují si. „Drzost.“ Plesl se vysmál nejmenší partaji
Foto: Screen: XTV
Popisek: Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl v XTV.

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
Plesl rozhovor s Lubošem Xaverem Veselým na aktuální události pro pořad Podtrženo sečteno odstartoval vyjádřením ke Klausovým výrokům k 17. listopadu. „Pád komunismu měl globální charakter, komunismus neporazili ani naši studenti, ani naši disidenti, zhroutil se jako každý podobný namyšlený pokus násilím potlačit lidskou svobodu,“ řekl k příležitosti výročí Klaus.

„No, tak neporazili, to už asi dneska všichni víme, že to tak spadlo samo a studenti do toho jenom foukli,“ hodnotí šéfredaktor MF DNES s tím, že disidenti si to sice „odpracovali“ dlouhá léta, ale rozhodujícím byl Gorbačov.

Někteří politici prý svátek podle něj pojali jakožto oslavu nové vlády. „Milion chvilek může zastrčit červené karty do kapes a schovat si je na někdy jindy,“ zhodnotil. Problémem prý pro aktivisty bude, že se jim s odchodem Babiše zhroutí „byznys plán“ v podobě akcí proti němu.

Zdali se Babiš někdy vrátí na výsluní, je podle Plesla otázka, která záleží na tom, zda dovládne do konce volebního období prezident Miloš Zeman a na to zda nově nastupující dokáže uhájit svou pozici.

Aktuální stav Miloše Zemana označuje Plesl za „medicínský zázrak“; podle něj to s hlavou státu bylo dosti dramatické a „nefunkčnost hradního aparátu ukazovala bezradnost vyplývající z prezidentova těžkého stavu“. „Místo toho, aby řekli, že na tom prezident není dobře, mlčeli a napáchali daleko víc škody než užitku,“ myslí si.

Ke covidu-19 novinář zmínil domněnku, že kandidát na nového ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) není smířený s tím, že do čela resortu skutečně v aktuální situaci míří. „Já bych do toho nešel ani za miliardu,“ hodnotí Plesl, že ho čeká velmi těžký úkol.

Nová vláda se prý bojí, aby se jim nevymstila jejich kritika boje s epidemií za Babišova vládnutí, zvláště pak vzhledem k jejich předvolebním slibům.

Došlo i na stěžování pirátů. „Mě šokuje, že se vůbec pirátům něco nelíbí… Já nevím – se svými čtyřmi poslanci v Parlamentu a nepotřebnou pozicí pro fungování této vlády, kde berou drzost říkat, že se jim něco nelíbí,“ vyjádřil se Plesl.

Hutné reakce sklidila například slova první místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové, která v rozhovoru pro Novinky.cz vyřkla, že pro její stranu jsou někteří kandidáti na ministry z koalice Spolu nepřijatelní.

„Jsou pro nás nepřijatelní lidé, kteří měli v minulosti problémy, tedy například nějaké závažné kauzy. Budeme se muset asi proti některým jménům vymezit, probíráme to zatím interně,“ pravila pirátka Richterová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

8:05 „Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

„Slova, která popisují všechen hněv, který cítíme, pravděpodobně ještě nebyla vynalezena,“ napsal uk…