Piráti loni hospodařili se ztrátou 5,7 milionu korun

29.03.2019 18:40

Piráti loni hospodařili se ztrátou 5,7 milionu korun, zatímco v roce 2017 vykázali přebytek 50 milionů. Příjmy činily 39,2 milionu korun, výdaje 44,9 milionu. Hospodaření v minulém roce výrazně ovlivnila volební kampaň – za komunální volby utratili Piráti přes devět milionů korun, za senátní volby zhruba 5,6 milionu. Vyplývá to z výroční finanční zprávy za rok 2018, kterou strana zveřejnila na svém webu.

Piráti loni hospodařili se ztrátou 5,7 milionu korun
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Nad rámec volebních kampaní jsme financovali především analytický tým pro náš poslanecký klub, síť koordinátorů pirátských dobrovolníků a mediální a administrativní zázemí strany. Ve čtyřletém cyklu jsme stále v přebytku, hospodaření strany odpovídá našemu finančnímu plánu,“ sdělil ČTK poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Celkové náklady České pirátské strany za rok 2018 dosáhly hodnoty 44,9 milionu Kč, výraznou měrou se na nich podílely výdaje na senátní a obecní volby. „Z hlediska druhového členění nákladů představovaly hlavní položku náklady na propagaci, náklady za pronájem pirátských center a s tím spojené provozní náklady a ostatní poskytované služby (analytické, administrativní a právní),“ uvedl Jakub Dušánek z mediálního odboru strany.

Výnosy Pirátů dosáhly 39,2 milionu korun, z čehož 33,5 milionu tvořily příspěvky od státu – stálý příspěvek na činnost politických stran a příspěvky na mandáty poslanců, senátorů i krajských a pražských zastupitelů. Piráti získali 5,2 milionu korun formou finančních darů, 300 000 korun vybrali na členských příspěvcích a 200 000 na pronájmech.

Hospodaření strany za rok 2018 skončilo ve schodku 5,7 milionu Kč, celkový kumulovaný výsledek hospodaření ke konci minulého roku dosáhl 53,3 milionu korun. Hospodaření České pirátské strany není zatíženo žádným úvěrem, poznamenal Dušánek.

Politické strany a hnutí zpracovávají výroční finanční zprávy vždy v závěru prvního čtvrtletí. Podle zákona o politických stranách mají povinnost zprávy předložit každý rok do 1. dubna Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …