Piráti mají nový nápad proti podivným privatizacím

15.09.2018 15:54

Lhůta pro takzvané mimořádné vydržení majetku, jak je zakotvil nový občanský zákoník, by se mohla u nemovitostí prodloužit o pět let. V novele kodexu to navrhl pirátský poslanec Lukáš Černohorský. Cílem návrhu je podle něho zabránit mimořádnému vydržení pochybně privatizovaného a převáděného státního majetku.

Piráti mají nový nápad proti podivným privatizacím
Foto: Archiv Lukáše Černohorského
Popisek: Předseda sněmovní vyšetřovací komise k OKD, Pirát Lukáš Černohorský

Institut mimořádného vydržení se dostal do nového občanského zákoníku kvůli ochraně „faktických stavů, jejichž základ je sice pochybný nebo sporný, ale kde tvrzené nebo domnělé vlastnictví trvá značně dlouhou dobu“. Jde například o případy, kdy někdo získal převodem pozemek o chybně stanovené větší výměře, než je skutečná výměra, nebo pozemek chybně označený parcelním číslem. Nabyvatel v takových případech drží v dobré víře něco jiného, než co vlastní.

Mimořádné vydržení majetku může nastat podle zákona po době, která činí dvojnásobek lhůty pro běžné vydržení. U nemovitostí jde u mimořádného vydržení o 20 let. Držitel v takových případech nemusí prokázat právní důvod, ale nesmí se mu prokázat nepoctivý úmysl.

V přechodném ustanovení nový občanský zákoník zakotvil, že mimořádné vydržení nemovitosti je možné uplatnit nejdříve 1. ledna příštího roku. Černohorský navrhl, aby to bylo o pět let později. „Návrh má za cíl zabránit mimořádnému vydržení státního majetku, který byl v minulosti pochybným způsobem privatizován a převáděn a příslušné orgány dosud neobjasnily podstatné právní aspekty těchto majetkových převodů,“ napsal v důvodové zprávě. Černohorský ČTK řekl, že předloha nemíří na žádný konkrétní případ.

Novelu nejprve posoudí vláda, rozhodnou o ní zákonodárci. Aby splnila zamýšlený účel, musela by být schválena ještě letos. Černohorský proto chce, aby Sněmovna předlohu schválila zrychleně už v prvním čtení. Navzdory tomu není příliš pravděpodobné, že by ji zákonodárci mohli přijmout včas.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…