Piráti odhalují velký útok na naše soukromí. Budou nás prý moci šmírovat i bez souhlasu soudu

10.07.2016 15:21

Čeští Piráti v čele s Ivanem Bartošem bijí na poplach. Vojenští zpravodajci by si prý přáli, aby jim politici umožnili sledovat občany i bez povolení soudu. Právo rozhodnout by mohla mít vláda. Kabinet počítá s tím, že je třeba zintenzivnit boj proti kyberkriminalitě, znovu a znovu se však ukazuje, že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly.

Piráti odhalují velký útok na naše soukromí. Budou nás prý moci šmírovat i bez souhlasu soudu
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

Server Lidovky.cz přinesl varovnou informaci. V rámci reorganizace policie, která se v posledních týdnech tolik rozebírala, se počítá i s tím, že se policie bude více věnovat zločinům páchaným na internetu nebo prostřednictvím internetu. Hlavní silou v boji proti kyberzločinu má stát Vojenské zpravodajství.

„Armádní tajná služba má být v první linii v boji proti hackerům, a díky připravované novele má k tomu dostat nástroj v podobě sledovacího zařízení nainstalovaného přímo u poskytovatelů internetu. Jaké konkrétní prostředky ke sledování sítě použije, však dokument tají,“ píše server. „Podle odborníků je problém novely zákona o Vojenském zpravodajství především v tom, že zatímco o odposleších rozhoduje soud, v tomto případě by mohl vydat příkaz přímo i kabinet,“ doplňuje.

Zákon obsahuje velmi obecné formulace, pod které lze ukrýt téměř všechno. Ve jménu kybernetické obrany bude možné využít téměř jakékoli zařízení. „Oni si tam dají zařízení, které je pod jejich kontrolou. Sice deklarují, co budou a co nebudou sledovat, ale to není možné. To zařízení je navrženo v zákoně tak, že bude odposlouchávat veškerý provoz včetně obsahu informací. Mohou tak odposlouchávat kohokoliv, a to se nám nelíbí a s tím nesouhlasíme,“ oznámil výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip.

Piráti v čele s Ivanem Bartošem jsou odhodláni proti tomu bojovat ze všech sil, podobně jako bojovali proti cenzuře internetu, která nám hrozí skrze ustanovení o boji proti hazardu na internetu. Ačkoli Piráti dělali vše pro to, aby zákon neprošel, nakonec neuspěli. Obavy Pirátů ale podle všeho sdílejí i někteří poslanci, kteří jsou připraveni dostat vojenské zpravodajství pod větší kontrolu, pokud se takovýmto podstatným způsobem rozšíří jeho působnost.

V tomto duchu se vyjadřuje např. sociální demokrat zaobírající se otázkami bezpečnosti Antonín Seďa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…