Piráti podmínili prodloužení nouzového stavu mimo jiné vyšší nemocenskou. Hospodářská komora si ťuká na čelo

19.01.2021 17:20

Partnerské duo Piráti a STAN diskutovalo s ministrem zdravotnictví Blatným o podmínkách, za kterých by podpořilo prodloužení nouzového stavu. Požadují mimo jiné vyšší nemocenskou, chtějí také cílené omezení pohybu osob. Za zásadní považují vyjasnění strategie očkování v krajích a denní zveřejňování dat o průběhu vakcinace.

Piráti podmínili prodloužení nouzového stavu mimo jiné vyšší nemocenskou. Hospodářská komora si ťuká na čelo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Lídrem pražské kandidátky Pirátů je Jakub Michálek

„Bavili jsme se také o zapojení firem do testování a chystáme se v těchto oblastech navrhnout vlastní pozměňovací návrhy. Tématem byla krizová legislativa a náš požadavek na zavedení stavu pandemické pohotovosti. To nám vláda přislíbila řešit v červnu, poté v září a nyní v lednu stále nemáme předlohu, která by řešila, že musíme neustále prodlužovat nouzový stav a zavedla systém, který by řešil kompenzace zasažených lidí," uvádí Piráti ve svém prohlášení.

Poslanec Kolářík poté doplnil, že Sněmovna se bude na aktuální schůzi zabývat také exekuční legislativou: „Chystáme se podpořit sněmovní verzi, která počítá s účastí bank, která bude spočívat v tom, že banky na základě variabilního symbolu a čísla účtu budou posílat lidem nezabavitelné částky a celý systém tak bude jednodušší než v senátním návrhu.“

Vyšší náhrady pro lidi v izolaci nebo při onemocnění způsobené koronavirovou nákazou by však podle Hospodářské komory znamenaly neúměrnou zátěž pro české firmy. Hospodářská komora tak reagovala na zmíněnou tiskovou konferenci Pirátské strany, která před jednáním Poslanecké sněmovny vyšší náhrady podpořila. Podobný postup podle Komory navíc nepovede ke zvažovanému cíli – zvýšit motivaci lidí a firem k četnějšímu testování a trasování.

„Zvýšení náhrady by v rámci stávajícího systému nesli na svých bedrech především zaměstnavatelé, protože podle dostupných informací se velká část nemocných s covidem-19 uzdraví právě do dvou týdnů,“ upozornil zástupce Komory Vladimír Dlouhý s tím, že na případné výplatě náhrad mzdy by musel participovat stát.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…