Piráti se poprvé zúčastní krajských voleb, kandidáty mají všude

01.08.2012 19:25

Česká pirátská strana se letos poprvé ve své historii zúčastní krajských voleb. Kandidáty bude mít ve všech regionech. Piráti do voleb "připlují" s heslem Vypustíme kaprům rybník!. Jejich cílem je odstranit prostředí náchylné ke korupci, zlepšit a zprůhlednit hospodaření krajů a více zapojit občany do rozhodování. Na tiskové konferenci v Praze to dnes novinářům řekl volební koordinátor strany Jakub Michálek.

Piráti se poprvé zúčastní krajských voleb, kandidáty mají všude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Piráti své kandidáty a volební program představili na parníku zakotveném na Vltavě poblíž Palackého náměstí. "Odstraníme prostředí, ve kterém může bujet korupce. Otevřeme hospodaření kraje, zprůhledníme financování a zefektivníme státní nákupy," uvedla vůdčí osobnost kandidátky Středočeského kraje Gabriela Antošová.

Peníze v krabici? Už ne

Připomněla nedávnou aféru bývalého hejtmana Davida Ratha, který je nyní ve vazební věznici v Litoměřicích, neboť je podezřelý z braní úplatků. "Už by se nemělo stát, že si někdo bude nosit peníze v krabici," řekla Antošová. Zakázky chce zlevnit používáním internetových aukcí a dalších moderních nástrojů pro nákupy služeb.

Podle Michálka jsou kandidáti strany "normální lidé", kteří chodí do práce. Údajně i z toho důvodu se dnes v Praze osobně představili jen někteří kandidáti. Ty, kteří nedorazili, představili členové pirátské strany prostřednictvím fotografií. Přečetli i programy lídrů, pokud je zaslali.

Na účtu Pirátů je nyní zhruba 300.000 korun, které mohou být využity na kampaň, uvedl Michálek. Strana chce spoléhat na drobné dárce, kteří mohou přispívat na konkrétní kampaň v kraji, který je zajímá. "Všichni lídři ve svých krajích mají svou pirátskou buňku. Každý si ušije kampaň na svá lokální témata," vysvětlila Antošová. Regionální kandidáty podpoří předseda strany Ivan Bartoš a další členové užšího vedení.

V Jihočeském kraji bude lídrem nakladatel Václav Urban, v Jihomoravském IT odborník Lukáš Nový a v Karlovarském úředník Josef Úlehla. Královéhradecký kraj zastupuje programátor Stanislav Štipl, na Liberecku se uspět v regionálních volbách pokusí IT specialista Petr Vyhnal, v Moravskoslezském kraji analytik Lukáš Černohorský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…