Piráti v Praze se pohádali. Některým vadí boj proti hazardu

10.09.2020 19:52

Pirátský zastupitel Prahy 1 David Bodeček kritizuje plánovaný zákaz hazardu na území Prahy. Návrh předložila na magistrátu hlavního města radní Hana Marvanová (STAN) a plán získal podporu od téměř celé magistrátní koalice včetně Pirátů. Někteří zastupitelé jednotlivých pražských částí ale návrh kritizují, podle Bodečka tak Praha přijde o stovky milionů korun, které směřovaly na sport a mládež. Navíc zákaz podle něj podporuje on-line sázení, které je mnohem nebezpečnější.

Piráti v Praze se pohádali. Některým vadí boj proti hazardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

„Podle mého názoru je více než zřejmé, že v případě přijetí navržené vyhlášky dojde k otevřené podpoře on-line sázení, kde jsou realizovány hry bez prakticky jakékoli kontroly. Hráči budou ‚vyhnáni‘ do nelegálních kasin a do obcí v okolí Prahy. Vestec je pár metrů od hranic hlavního města Prahy. Diskuse na zastupitelstvu by třeba tyto mé domněnky vyvrátila, ale jak jsem psal. Bohužel pro ni nebyla politická vůle a prostor,“ napsal Bodeček na Facebook, jak informuje server Info.cz.

Navíc prý kvůli zákazu přijde Praha o stovky milionů korun. Jen samotná Praha 1, kde je Bodeček šéfem kontrolního výboru, přijde podle jeho slov o 45 milionů korun ročně. „Hlavní město Praho, fajn, zajisti nám 50 mil. Kč ročně pro Nemocnici na Františku, která je využívána občany celé Prahy, ať se Praha 1 nemusí každý rok ‚doprošovat‘. To je těch 50 mil. Kč, na které bychom z logiky věci měli mít nárok z hazardu. Zajistíš nám to, pak se bavme ve spojení s provozovateli kasin o tom, co je nejvhodnější pro občany a jak eliminovat jakékoli patologické jevy způsobené hazardem,“ dodal naštvaně.

Finanční kompenzace není navíc podle Bodečka vůbec jistá, ačkoliv ji na magistrátu slibují. „Ideální by bylo i díky současné krizi v souvislosti s COVID-19, aby se projednávání minimálně o rok posunulo. Do té doby aby minimálně kompetentní osoba z hlavního města Prahy přišla s jasně vydefinovanými finančními prostředky, které pokryjí kompenzace nákladů a ztrát. Už vidím, jak ti, kterým se sáhne ve volebním roce do jejich rozpočtu, budou prskat,“ radí Bodečka.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Již dříve návrh zkritizoval starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), který prohlásil, že předkladatelka návrhu Hana Marvanová jen vyšla vstříc lobbingu on-line loterií a heren. Návrh kritizují také starostové Prahy 1 nebo Prahy 8, všem vadí zejména fakt, že s nimi návrh nikdo nekonzultoval.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…