Piráti varují: Autocenzura internetu se stane normou

06.07.2021 13:34

Evropský parlament jedná o výjimce v oblasti ochrany soukromí na internetu. Ve jménu boje s pedofily má být napříště umožněno sledování veškeré elektronické komunikace. Čeští Piráti se staví proti takovému postupu. „Autocenzura se stane normou,“ varoval pirátský europoslanec Marcel Kolaja s tím, že počítačem prováděná kontrola obsahu internetu může za závadné označit i neškodné fotky z dovolené. Do hledáčku policie by se pak mohli dostat i naprosto neviní lidé.

Piráti varují: Autocenzura internetu se stane normou
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Piráti znovu bijí na poplach a varují před tím, co chystá Evropský parlament - podle pirátského europoslance Marcela Kolaji hrozí, že ve jménu boje s pedofily bude kontrolován veškerý obsah internetové komunikace. To povede k tomu, že se lidé budou uchylovat k autocenzuře, což je podle Kolaji ve svobodné společnosti naprosto nežádoucí.

„Veškerá osobní komunikace bude kontrolována a to na masivní škále a bez povolení soudů. Autocenzura se stane normou. Automatické filtry navíc často chybují, například ve Švýcarsku až v 86 % případů. I neškodné fotky z dovolené s choulostivým obsahem se tak mohou dostat do hledáčku policie. To považujeme za naprosto nepřijatelné narušení soukromí,“ upozornil Kolaja v prohlášení zaslaném serveru ParlamentníListy.cz.

Průzkumu společnosti YouGov ukázal, že 72 % dotázaných občanů členských států EU se staví proti právní úpravě, která útočí na jejich internetové soukromí. V České republice je to dokonce 84 % dotázaných.

Všichni, kteří s navrhovanou úpravou nesouhlasí, mohou napsat svým europoslancům a dát jim najevo, co si o jejich aktuálním nápadu myslí. Třeba je to pohne ke změně názoru a změnu nakonec nepřijmou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…