Piráti varují: Bez podpory start-upů Česko zůstane montovnou

08.03.2018 14:35

Zrušení Národního inovačního fondu (NIF) a převedení jeho aktivit na Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB) povede k tomu, že start-upy dál nebudou mít od státu žádnou podporu. Tento krok také ohrozí ekonomickou pozici ČR, která je vnímána jako montovna. Na tiskové konferenci to dnes uvedla Pirátská strana. Ta chce o inovačním fondu jednat s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) a ministrem průmyslu Tomášem Hünerem (za ANO).

Piráti varují: Bez podpory start-upů Česko zůstane montovnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti před tiskovou konferencí ve sněmovně

Podle poslance Mikuláše Peksy měl fond podporovat začínající podniky (start-upy) v rané fázi vývoje. Tedy v době, kdy ještě nemají k dispozici konečné produkty a probíhá výzkum a vývoj, zatímco ČMZRB podporuje podniky až v pozdějších fázích vývoje, když už firma vyrábí.

„Investice na rozjezd byla plánována z evropského operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Bohužel pokud bude NIF zrušen, tak ty peníze, které už tam vyčleněny jsou, nebudou vyčerpány,“ uvedl Peksa.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ČTK potvrdilo, že ukončilo projekt vytvoření Národního inovačního fondu na podporu start-upů. MPO chce pro finanční podporu začínajících podnikatelů využívat spíše státní Českomoravskou záruční a rozvojovou banku. Také se více zaměří na spolupráci s Evropským investičním fondem.

V Národním inovačním fondu, který by byl investiční společností v přímém vlastnictví MPO, mělo být podle původních plánů v dalších letech k dispozici 25 milionů eur (podle tehdejšího kurzu asi 675 milionů Kč). Peníze by byly určeny na podporu zakládání firem a rozvoj jejich podnikání. Ministerstvo tehdy vznik fondu zdůvodňovalo tím, že nové inovativní firmy mají často problém s obstaráním externího financování.

Cílená státní podpora měla podpořit české inovativní podnikání a zvýšit motivaci k zakládání technologických start-upů. Fond měl poskytnout start-upům potřebné počáteční financování, pomoci jim překlenout nejrizikovější fáze vzniku a rozvoje. Zvýšit se měl počet investičních příležitostí i pro soukromé investiční subjekty, s jejichž zapojením MPO také počítalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…