Piráti vedou. ODS a KDU s TOPkou? Vymalováno. Propadají, propadají, propadají

12.04.2021 10:41

Dubnové měření preferencí a potenciálu politických subjektů agentury Phoenix research potvrdilo celkový trend roku 2021. Klesá hnutí ANO, které meziměsíčně přišlo o 1,1 procenta v preferencích, o 3,3 procenta poklesl také potenciál hnutí. ANO 2011 padá už čtvrtý měsíc po sobě.

Piráti vedou. ODS a KDU s TOPkou? Vymalováno. Propadají, propadají, propadají
Foto: Hans Štembera
Popisek: V neděli podepsali Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka koaliční smlouvu SPOLU

Anketa

Je vám líto, že Tomáš Petříček končí na ministerstvu zahraničí?

hlasovalo: 13163 lidí
Další růst zaznamenávají Piráti, kteří kandidují společně s hnutím STAN. Oproti březnu jim vyrostly preference (+1,1%) i potenciál (+0,3%). ParlamentníListy.cz získaly data od agentury Phoenix research. Měření proběhlo od 1. do 10. dubna na vzorku 1022 respondentů.

Setrvale ztrácí koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), meziměsíčně o 0,4 procenta preferencí a 2,9 procenta v potenciálu.

„S největší pravděpodobností lídr ODS Petr Fiala a ani předsedové TOP 09 či lidovců nedokážou přesvědčivě zaujmout, jejich trend stabilně oslabuje, není to nahodilá statistická chyba,“ uvedl za Phoenix Peter Svoboda.

Další nárůst si naopak připsalo SPD, a to jak v preferencích, tak v potenciálu. Letos poprvé překročilo hranici 11 procent preferencí.

Negativní trend zaznamenává trojkoalice SPOLU a ANO

„SPD je možno považovat za černého koně. Z dat, jež máme k dispozici, vyplývá, že ubírá hlasy nejen ANO, ale také sociální demokracii a komunistům, což je velmi silný voličský blok,“ řekl pro PL Peter Svoboda z agentury Phoenix.

Na hranici volitelnosti se i nadále pohybují levicoví zástupci Sněmovny, tedy ČSSD a KSČM. Vládní sociální demokracie by v dubnu získala 5,7 procenta, komunisté 5,1 procenta.

Trikolóra bez Václava Klause mladšího nadále bojuje o nutnou hranici pro vstup do PSP, v dubnu měla zhruba tříprocentní šanci. Přísaha Roberta Šlachty nebyla v citovaném šetření zohledněna. Podle agentury se tak stane až v květnu. „Přísahu vnímáme už zhruba od konce února jako subjekt hodný pozornosti,“ doplnil pro PL ředitel agentury Phoenix Peter Svoboda.

Nadále se na spektru respondentů nachází osm procent nerozhodnutých a volební účast by v dubnu představovala 58,5 procenta, což je zhruba srovnatelné s posledními volbami v roce 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…