Pirátka Richterová láká na Zelený úděl: Bude to nová éra, nová příležitost

24.09.2021 7:55 | Kauza

Místopředsedkyně České pirátské strany Olga Richterová, jejíž ambicí je po volbách usednout v křesle ministryně práce a sociálních věcí, je přesvědčena, že dopady tzv. evropské Zelené dohody (Green Deal) – plánu Evropské komise, jak do roku 2050 udělat z Evropy klimaticky neutrální kontinent – můžou pro českou ekonomiku představovat velkou příležitost. „Bude to nová éra,“ říká poslankyně v rozhovoru pro Echo24.cz. Rovněž kritizovala situaci stejnopohlavních párů, ty jsou u nás prý silně znevýhodněné. 

Pirátka Richterová láká na Zelený úděl: Bude to nová éra, nová příležitost
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Ke Green Dealu má Richterová jednu výtku, tou je zákaz spalovacích motorů, které podle jejích slov Piráti nechtějí.

„My jsme pro soutěž inovací, takže nejsme pro zákaz aut se spalovacím motorem, máme to i výslovně v programu. Současně vidíme, že automobilky se stejně na přechod k elektromobilitě reálně připravují,“ uvedla na dotaz, zda by podepsala evropskou Zelenou dohodu tak, jak byla schválena.

Původní zdroj ZDE

Na druhou stranu podle ní ambiciózní Green Deal, se kterým přišla Evropská komise, přináší celou řadu možností v otázkách energetiky a klimatu.

„Spousta věcí z toho jsou ale i příležitost. Jsme si vědomi toho, že nějaké návrhy, které směřují k uhlíkové neutralitě, mohou mít sociální dopady, ale současně si myslíme, že naše firmy jsou schopny se na tu novou průmyslovou etapu připravit,“ věří.

„Bude to svým způsobem nová éra. Máme to vnímat jako příležitost, ale nebýt tak úplně radikální. Myslím si, že náš středový přístup je to, co je potřeba,“ dodala.

V programu mají Piráti bod „manželství pro všechny“, bez ohledu na sexuální orientaci. Podle Richterové jde hlavně o narovnání práv pro všechny páry, v nichž za sebe oba chtějí přijmout odpovědnost. „V současné době jsou stejnopohlavní páry silně znevýhodněny v mnoha oblastech,“ zmínila přístup k majetku, právní vztahy k dětem a také nároky v oblasti zákoníku práce a sociální politiky.

Připomněla, že registrovaní partneři nemají vdovský důchod ani další konkrétní výhody manželů.

„Jinak ať si každý žije po svém. Kulturní války nás nezajímají, každý ať je v takovém vztahu v jakém chce, a s kým chce, když nikomu neubližuje. Stát by neměl lidem mluvit do věcí, které jsou bytostně osobní,“ uvedla Richterová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …