Pirátka volá z Bruselu: Ukrajina? Putin se mohl taktikou inspirovat u Hitlera. Evropa ho musí přitlačit ke zdi!

10.04.2021 10:33

Místopředsedkyně tzv. Evropské pirátské strany, europoslankyně Markéta Gregorová (členka České pirátské strany) upozorňuje, že prezident Ruské federace Vladimir Putin „na Ukrajině opakuje gruzínský scénář“. Svobodný svět mu podle pirátky musí vysvětlit, jak moc ho bude bolet, když s tím okamžitě nepřestane. „Putin rozumí jen síle zbraní a peněz. Tím druhým ho musí Evropa přitlačit ke zdi. Svou taktikou se mohl inspirovat u Hitlera,“ zmiňuje Gregorová ve svém blogu na Aktuálně.cz.

Pirátka volá z Bruselu: Ukrajina? Putin se mohl taktikou inspirovat u Hitlera. Evropa ho musí přitlačit ke zdi!
Foto: Repro Facebook/ snímek pořízeny z videa na FB profilu Markéty Gregorové
Popisek: Markéta Gregorová v evropském parlamentu

Přesun ruských armád na ruském území k ukrajinským hranicím a na okupovaný Krym vyvolává znepokojení nejen v Kyjevě, ale i u spojenců a v Pobaltí. Podle šéfa litevské diplomacie připomíná stávající napětí gruzínský scénář: „Ruská provokace, následovaná ruským obviněním z ukrajinské agrese,“ připomněl Gabrielius Landsbergis pro EUobserver třináct let starý incident.

Podobně jako v roce 2008, kdy Moskva obvinila Gruzii z agrese vůči Jižní Osetii, aby tak obhájila vlastní invazi do země, i tentokrát ruský ministr zahraničí Lavrov obviňuje Ukrajinu, že se chystá napadnout území kontrolovaná separatisty.

„Nejsem příznivkyní paralel s Hitlerem, ale možná se sluší připomenout, u koho se Putin touto taktikou mohl inspirovat – když Německo hledalo záminku pro invazi do Polska, našlo ji v příběhu o tom, že Poláci napadli německou vysílačku v Gliwicích a Hitlera tak vlastně sami přinutili, aby je napadl,“ podotýká pirátka Gregorová.

Kreml podle Gregorové využívá svou již „tradiční taktiku“, kdy prezentuje hrubou sílu a předstírá hloupého, že si přeci jen přesouvá vojáky na vlastním území a co je komu do toho. A svět mezitím spekuluje, co je Putinovým skutečným záměrem. „Jedna z teorií hovoří o tom, že si Putin jen testuje novou americkou administrativu v čele s Joem Bidenem. Ozývají se ale i hlasy, že se nějaká agrese skutečně chystá,“ zmiňuje europoslankyně.

  • Celý text ZDE

Anketa

Je Janek Ledecký dezinformátor?

32%
68%
hlasovalo: 8687 lidí
Podle slov pirátky Putin rozpoutává války v postsovětských republikách především proto, aby je udržoval oslabené a normalizoval v nich chaos, protože právě tak se mu daří je udržovat ve své sféře vlivu. V září se navíc konají v Rusku volby a Putin se po letech potýká s mimořádně nízkou popularitou. „To by mohl být klíčový motiv pro rozpoutání nového vojenského konfliktu, ve kterém může oživit svůj propagandistický obraz velkého sjednotitele a záruky pořádku,“ míní Gregorová.

Nabízí řešení, jak „Putinovy agrese“ odrazit? „Putin musí pochopit celkový rozsah dopadů, které by pro něj znamenalo případné vyhrocení incidentu. Tyto náklady na jeho současné chrastění zbraněmi mu musí někdo co nejdřív důrazně a adresně sdělit,“ zdůrazňuje Gregorová. Za ostudné pirátka považuje vyjádření francouzských a německých ministrů zahraničí, kteří vyzývají obě strany k deeskalaci.

Podle Gregorové by NATO mělo neprodleně podpořit Ukrajinu obrannými systémy. Spojené státy už deklarovaly Ukrajině podporu. „Kde jsou nějaká jasná společná opatření Evropské rady na podporu ukrajinské obranyschopnosti?“ táže se pirátská poslankyně Evropského parlamentu. A připomíná slova ruského opozičního předáka Navalného, že „evropské sankce musí směřovat přímo na oligarchy blízké Kremlu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…