Pirátostan plánuje akci Bilion pro budoucnost. Takto s ním naloží

04.09.2021 21:14

Růst zadlužení má být podle předsedy Starostů Víta Rakušana a šéfa Pirátů Ivana Bartoše pouze jednou částí nynější ekonomické situace. Druhou má být výkon našeho hospodářství, který dle nich nestačí. Nutné mají být rázné kroky. „Bilion pro budoucnost,“ vytyčili oba politici, kolik se musí nalít do ekonomiky, a začali jmenovat, že chtějí kupříkladu postavit 100 tisíc bytů či 600 kilometrů dálnic pro elektromobily. Kupředu prý bude nutné vykročit i v rámci robotizace. „Jeden robot na třicet obyvatel,“ ukázal jasně Bartoš budoucnost. Každá domácnost ovšem podle něj robotického sluhu mít nebude. „Takhle daleko ještě nejsme,“ posteskl si.

Pirátostan plánuje akci Bilion pro budoucnost. Takto s ním naloží
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Anketa

Kdo byl vítězem středeční debaty na CNN Prima News?

81%
3%
hlasovalo: 7979 lidí
„Dostat pod kontrolu rekordní růst zadlužení, které předvádí tato vláda, je jedna věc. Dá se to udělat šetřením na straně státu. Ale druhý krok je nastartovat ekonomiku tak, abychom byli schopni dluhy i splácet a aby tahle země byla zase na špičkové úrovni,“ píše Rakušan a představuje společně s pirátským lídrem plán „Bilion pro budoucnost“.

„Česká ekonomika potřebuje oživit jako sůl. Vláda naši zemi zadlužuje tak rychle, že výkon našeho hospodářství nestačí na to, abychom své spláceli. To máte jako hypotéku. A najednou začněte vydělávat míň, a ty peníze vám nestačí. Můžete si půjčovat dál, ale banky vám půjčují stále za víc peněz, protože jste pro ně riziko,“ vysvětlil svým voličům Bartoš na příkladu s hypotékou, co to znamená mít rostoucí zadlužení. Rakušan při jeho slovech pokyvoval na kameru.

Budoucnost podle Bartoše není růžová. Odvolával se na Evropskou komisi a resort financí a jejich údaje. „Česká republika je jednou z nejpomalejších ekonomik v Evropě,“ ukázal. Nezmínil však, že údaje, které ukazoval, jsou porovnáním roku 2020 s rokem předchozím, a nízký růst ekonomiky tak nejspíše souvisí s tím, že u nás vláda uzavírala ekonomické činnosti po dobu téměř celého roku, s výjimkou jeho začátku a letních prázdnin.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Oba politici zřejmě nemíní, že za nízké tempo růstu české ekonomiky v koronavirové krizi mohly zejména restrikce vlády. Problém je dle nich zřejmě jinde.

Rakušan s Bartošem ale mají řešení. „My máme plán, jak české hospodářství nastartovat,“ radoval se Bartoš na kameru při prezentování „Bilionu pro budoucnost“. Dle Bartoše je nutné kupříkladu „sledovat světové trendy“. Tvrdí, že bychom měli přeorientovat ekonomiku na biotechnologie, genetiku či 3D tisk. Novým technologiím se má dle něj u nás dařit už teď, ale vláda je prý „málo podporuje“ a chybějí kvalifikované pracovní síly. Nutné jsou tak dle Rakušana velké investice. Na investicích do školství by se dle něho měly podílet i soukromé firmy.

Bartoš rovněž zmiňuje nutnost podpory digitalizace a chce, aby bylo Česko „robotizované asi jako Německo“. Znamenalo by to prý konec levné pracovní síly. Dalším cílem má být budování 5G sítí až pro sedm milionů obyvatel.

Zapomínat se nemá ani dopravu. Vzniknout má prý 600 kilometrů dálnic a vysokorychlostní tratě. Železnice se silničními sítěmi by dle něj měly vzít 240 miliard.

Nemyslete si ale, že byste po dálnici jezdili ve svém současném autě. Budete si muset koupit elektromobil. O elektromobilitě si podle Rakušana můžeme myslet, co chceme, ale „je to trend“.

„Ne nadarmo se teď největší automobilky, jako Volkswagen, věnují právě stěžejně rozvoji elektromobilů,“ vyjádřil se předseda Starostů, přičemž vynechal informaci, že jim nic jiného nezbývá, jelikož prodej nových aut se spalovacími motory hodlá po roce 2030 Evropská komise zakázat, a již dnes má s každým rokem na automobilky takové emisní požadavky, že již brzy nebudou vzhledem k fyzikálním zákonům schopné bez pokut nové spalovací motory vyrábět. V roce 2030, kdy se EU chystá zakázat prodej nových vozů s naftovým a benzinovým pohonem, má v Evropě dle obou politiků být až 40 milionů elekroaut a 80 tisíc elektrostojanů.

Stavět se mají i bytové jednotky. Piráti se Starosty jich chtějí postavit sto tisíc za 200 miliard. Docílit tak chtějí investic do soukromého sektoru a umožnění obcím budovat vlastní bytový fond a vytvořit novou legislativu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…