Pirátský expert na korupci: Pan ministr měl krycí jméno Kůže, to je zajímavé...

07.04.2021 20:45

Hlavní protikorupční analytik Pirátů Januscz Konieczny se na svém facebookovém profilu rozepsal o novém ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi a o tom, že se sítěmi šíří informace, že nový ministr zdravotnictví byl možná spolupracovníkem StB.

Pirátský expert na korupci: Pan ministr měl krycí jméno Kůže, to je zajímavé...
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí

„Sítěmi se šíří informace, že nový ministr zdravotnictví byl možná spolupracovníkem StB. Zde je třeba říct, že tenhle záznam Archivu bezpečnostních složek to neprokazuje. Je zde uvedeno, že pan Arenberger byl veden v režimu KTS – ‚kandidát tajné spolupráce‘," podotkl ke kolujícímu záznamu Konieczny.

„Byl zkrátka vytipován pro spolupráci a následně prověřován kontrarozvědkou, do jaké míry by se hodil pro aktivity komunistických bezpečnostních složek, nicméně nemusel o tom vůbec vědět. Pokud tedy vycházím pouze z tohoto zeskenovaného ústřižku, tak aktivní práce pro StB tímto prokázaná nebyla. Zajímavé je, že byl veden s krycím jménem ‚Kůže‘,“ dodal Konieczny.

Na webu ABS je tato kategorie (KTS) popsána následovně: „Kandidát tajné spolupráce (KTS). Byl vybírán pracovníkem kontrarozvědky na základě osobních předpokladů. Následovala (bez vědomí dotčené osoby) prověrka, během které pracovník kontrarozvědky shromažďoval různými způsoby veškeré informace o kandidátovi, tak ‚aby její výsledek byl maximálně objektivní‘. Zkoumala se spolehlivost kandidáta a ‚schopnost dodržovat konspiraci‘. Pro kontrolu kandidáta byl využíván odposlech a jiní prověření tajní spolupracovníci. Další metodou prověřování mohl být osobní kontakt, který byl ‚uskutečňován tak, aby nebyla předem narušena konspirace budoucího tajného spolupracovníka a aby ani jemu nebyl odkryt skutečný důvod osobního styku‘. Na základě informací shromážděných během prověrky bylo později rozhodnuto, zda se kandidát stane tajným spolupracovníkem, či nikoli,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …