Pirátský kolaps a šok. Richterovou nezvolili. Jinak vše podle předpokladů

10.11.2021 21:48

Poslanecká sněmovna zvolila v tajné volbě čtyři místopředsedy. Olga Richterová (Piráti) prvním kolem neprošla. Jako místopředsedy Sněmovny zvolili poslanci Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO), Jana Skopečka (ODS), Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Věru Kovářovou (STAN).

Pirátský kolaps a šok. Richterovou nezvolili. Jinak vše podle předpokladů
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Richterová nebyla v prvním kole zvolena navzdory tomu, že jde o kandidátku koalice Pirátů se Starosty, jež tvoří společně s koalicí SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) sněmovní většinu. Přispět k tomu ale mohla i skutečnost, že podle předsedy volební komise Martina Kolovratníka (ANO) bylo osm odevzdaných hlasovacích lístků neplatných.

Ke zvolení byl potřebný zisk 98 poslaneckých hlasů, když se k volbě dostavilo 195 členů dolní komory. Místopředsedkyni Pirátů Richterovou volilo v prvním kole 95 poslanců. Bývalý předseda Sněmovny Vondráček dostal 92 hlasů. Předseda SPD a někdejší místopředseda dolní komory Okamura získal 80 poslaneckých hlasů.

Poslanci za místopředsedy zvolili nominantku ANO Janu Mračkovou Vildumetzovou se 142 ze 195 vydaných hlasovacích lístků, Jana Skopečka (ODS) s 102 hlasy, dále také Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Věru Kovářovou (STAN), již získali po sto hlasech.

Nově ustavená Poslanecká sněmovna si dnes také zvolila svou předsedkyni,  tou se podle dohody pětikoalice stala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…