Pirátský mejdan v Praze. Hřibova válka s Rusy, kávička a kšeft, za který primátora proklela půlka města

29.12.2020 6:22

TAKOVÝ BYL ROK 2020 Již od roku 2018 vlaje nad hlavním městem České republiky pirátská vlajka. Rozhodnou rukou v Praze vládne primátor Hřib a jeho suita a často mění zavedené pořádky. Jaký byl vlastně rok 2020 s pražskými Piráty? Dal by se nazvat úspěchem? Pojďte si spolu s redakcí Parlamentních listů probrat pár nejzajímavějších kauz, kterých jsme se od Pirátů dočkali. A není toho málo. Od milostného trojúhelníku po kávovar. A co ten Prague Pride?

Pirátský mejdan v Praze. Hřibova válka s Rusy, kávička a kšeft, za který primátora proklela půlka města
Foto: Facebook Zdeňka Hřiba
Popisek: Zdeněk Hřib na koloběžce

Anketa

Která z mrtvých osobností Vám nejvíce schází?

hlasovalo: 37661 lidí

Za zmínku jistě stojí kauza, která naplno propukla ještě koncem roku 2019, kdy z důvěrných policejních zdrojů unikly fotografie trestně stíhaného technického ředitele společnosti JCDecaux Tomáše Tenzera, na kterých se tajně schází s předsedkyní pražských Pirátů a členkou pražského zastupitelstva Michaelou Krausovou. Přitom na pirátském webu, kde jsou zveřejňovány všechny schůzky členů strany, není o těchto tajných setkáních ani slovo.

Právě Piráti, kteří dodnes stojí v čele pražského magistrátu, měli vypsat výběrové řízení na nového provozovatele městského mobiliáře, který v té době provozovala právě společnost JCDecaux. Tenzer stejně jako jeho zaměstnavatel JCDecaux přitom už stojí před soudem právě kvůli korupčním pletichám. 

Technického ředitele francouzské společnosti JCDecaux Tenzera obvinila policie z trestného činu v souvislosti s údajnou korupcí na Praze 1. Technický ředitel se tehdy údajně domlouval s místostarostou Prahy 1 Michaelem Valentou z ODS. Podle policejních odposlechů se společně domlouvali na parametrech výběrového řízení na pronájem reklamních ploch. Zakázku JCDecaux nakonec získala a místostarostovi společnost vyplatila 200 000 Kč – za konzultace. 

Anketa

Které z vybraných jmen by se Vám líbilo na Pražském hradě?

hlasovalo: 15335 lidí

Ale zpět k Pirátům. Z policejního vyšetřování tedy unikly fotografie, na kterých je Tenzer zachycen spolu se šéfkou pražských Pirátů a zastupitelkou hlavního města Prahy Michaelou Krausovou. Kromě funkce šéfky pirátského zastupitelského klubu na pražském magistrátu a oficiální přítelkyně Piráta Jakuba Michálka je Krausová i nechvalně proslulá svými pornografickými sériemi s malířským válečkem a s okurkou, které je možné volně dohledat na internetu.

Firmě JCDecaux v roce 2021 končí exkluzivní smlouva na prodej reklamy na městském mobiliáři v hlavním městě Praze. Vedení magistrátu opakovaně tuto smlouvu označilo pro město za jednoznačně nevýhodnou, a proto se rozhodlo ji neprodloužit. Připravované výběrové řízení na mobiliář je tak obrovskou ranou pro JCDecaux, protože aktuální rozsudek označil za neplatnou smlouvu se společností Rencar (dceřiná společnost JCDecaux) a Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Tímto rozsudkem přišlo jednorázově JCDecaux v České republice o obrat ve výši více než 100 milionů korun. Díky tomuto výraznému oslabení tak není vyloučeno, že společnost JCDecaux ani nebude schopna předložit konkurenceschopnou nabídku v připravované soutěži na městský mobiliář. Proto se snažila výběrové řízení co nejvíce oddalovat a vynutit si prodloužení této smlouvy z devadesátých let, třeba i důvěrnými styky s politiky jako je Krausová.

Nicméně pojďme k další kauze. Pražský primátor Zdeněk Hřib je pověstný dvěma věcmi, svým negativním postojem k současné ruské vládní garnituře v čele s prezidentem Putinem a svou touhou být jaksi relevantním hráčem na mezinárodní scéně. A svoje si tedy opravdu umí i řádně prosadit a ukázat světu. Vedení Prahy, právě na návrh samotného Hřiba, třeba přejmenovalo letos v únoru náměstí Pod kaštany před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova. Ten byl jako liberální opoziční politik velkým kritikem Vladimira Putina.

U ruské vlády přejmenování náměstí po opozičním politikovi vzbudilo nevoli. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová to označila za naprosto absurdní. „Pokud se ulicím, městům, náměstím dávají jména nějakých lidí, pak je to spjato s tím, nakolik vynikající byl ten či onen činitel. Jestli děláš změny u sebe doma, děláš to hlavně pro sebe, a ne pro sousedy. Proto vysvětlení pražských úřadů je nějaký nonsens, větší absurdita se ani nedala čekat,“ uvedla.

Ruská ambasáda se následně v reakci na přejmenování náměstí rozhodla změnit oficiální doručovací adresu svého sídla. Hřib tehdy celkem nelogicky uvedl, že tento krok nechápe: „Přijde mi to zvláštní. Vždyť i Vladimir Putin označil vraždu Borise Němcova za podlou a cynickou s tím, že organizátoři musí být potrestáni. Nechápu, proč se snaží vyhnout tomu, aby jejich ambasáda sídlila na náměstí pojmenovaném po někom, kdo zastával post jejich vicepremiéra,“

Česko-ruské vztahy posléze ještě vyostřil spor kvůli odstranění kontroverzní sochy sovětského maršála Ivana Koněva radnicí Prahy 6 letos v dubnu. Koněv se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku.

A další věc, která se Hřibovi tak úplně nepovedla? Asi stačí jen napsat - Smetanovo nábřeží. Koncem května na základě rozhodnutí Magistrátu hl. m. Prahy a v rozporu s městskou částí Praha 1 totiž došlo k uzavírce jízdního pruhu na Smetanově nábřeží, a to nejméně do konce letních prázdnin. Opatření prý mělo za cíl pomoci restauračním zahrádkám a oživení centra. Z tohoto kroku koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) si však spoustu lidí utahuje. „Zahrádky“ restaurací, které tu vyrostly místo jednoho jízdního pruhu, totiž nikoho nelákaly.

Uzavírka vzbudila velké vášně nejen mezi politiky, ale i mezi lidmi na sociálních sítích. Zákazníci přilehlé restaurace tak díky Hřibovi dostali, na úkor řidičů, příležitost posedět na krásné zahrádce umístěné přímo na silnici vedle zastávky tramvaje a ohraničené „decentními“ betonovými bloky. Není divu, že zde vznikl prostor pro posměšky či nevoli. Betonové bloky později zmizely, doprava se na Smetanovo nábřeží ale nevrátila. Místo bloků byl rozšířen chodník. Lidem, kteří k cestě do práce a domů potřebují automobil, se tak výrazně zkomplikovala cesta skrze městské centrum.

Některé mediální výstupy primátora Hřiba se již staly téměř legendárními. Koronavirus vtrhl do České republiky 1. března a změnil život milionům Čechů. Hřib mezitím na svém Facebooku věnoval pozornost tomu, jak se změnil život pražským cyklistům a koloběžkám. Sám se přitom nechal na jedné koloběžce vyfotit. Mělo to však drobnou chybu. Primátorovo vozítko mělo píchlou duši.

Hřibova hloupost se okamžitě stala terčem posměchu. Komentátorka Karolína Stonjeková na Hřibovu adresu napsala: „Cyklistika za časů koronaviru je specifická v tom, že se dá famfárově drantit i na vyfouknutejch gumách. Po tomhle pyskořovi sice jednou zůstane v matičce Praze kvalitní binčus, ale zase tý srandy, co jsme s ním užili! To ani s Krndou nebylo!“

Další velmi podstatným problémem, který se v době vážné ekonomické krize rozhodl řešit primátor Hřib a jeho koalice, bylo sjednocení barevného schématu hromadných dopravních prostředků v Praze. Kritika na sebe také nenechala dlouho čekat. „Zřejmě nemá Praha na začátku ekonomické krize spojené s koronavirem jiné starosti, než přemalovat tramvaje?! To asi měli koaliční politici říct Pražanům na začátku, že ta zmiňovaná ‚změna‘ ve skutečnosti znamená vyhazování stovek milionů oknem,“ kritizovala Alexandra Udženija z opoziční ODS.

Hřib se poté snažil svůj důležitý projekt hájit. Uvedl, že sjednocovat se bude, aby byla veřejná doprava rozpoznatelná, protože teď je celkem 17 barevných schémat. „A pokud bychom nic neudělali, přibývaly by další. Místo toho jsme se ale rozhodli pro jednotný styl,“ sdělil na svém Facebooku. „Cestující budou hned vědět, že tady platí jejich kupon na MHD. Díky tomu můžou zaplatit méně za jízdné v tarifu Pražské integrované dopravy (PID). Na nádraží poznáte na první pohled příměstský vlak a neuděláte si neplánovaný výlet rychlíkem někam do daleka,“ jmenoval další výhody.

V nakládání s penězi není Hřib a jeho administrativa na Magistrátu zřejmě úplně nejschopnější. Piráti a jejich koalice třeba letos rozhodli o finanční podpoře LGBT festivalu Prague Pride. Festival obdržel částku 1.000.000 korun. Jde zatím o největší částku, kterou kdy festival v České republice za osm let existence dostal, a to se letos kvůli koronaviru ani nekonal v takovém rozsahu jako ročníky předcházející a velká část akcí se přesunula na internet. Zajímavé krizové řízení.

Dalším takovým znamením, jak si současný primátor na magistrátu žije, je nedávná kauza drahého kávovaru. Jak totiž ukázal doklad zveřejněný registrem smluv ministerstva vnitra, zakoupil si pan primátor supermoderní kávovar v hodnotě sto tisíc korun. V rozpočtu primátorského úřadu je to zřejmě nevelká částka, ale všichni občané, co se vinou vládních opatření ocitli bez práce a prostředků, to bezděky musejí vnímat jako naprostý výsměch.

Na aféru kávovar zareagovala opět velmi kriticky třeba Alexandra Udženija z ODS: „Nestoudné! Jak může primátor Hřib předstoupit před občany a kázat jim o potřebě zdražování jízdného v MHD z důvodu nedostatku peněz a pak se chovat jak mocipán ve východní gubernii?! Tady se krásně odhaluje pokrytectví Pirátů.“

Anketa

Kdo by se Vám po diskutovaném odchodu Petra Dvořáka z ČT líbil v jejím čele?

hlasovalo: 13885 lidí

Podobně ostře a bez servítků se vyjádřila i poslankyně za KSČM Miloslava Vostrá: „V době, kdy všichni počítají každou korunu, zakoupilo město Praha kávovar v hodnotě sto tisíc korun. Patrně z něj bude káva skutečně luxusní. Na různé dotazy dnes pražský primátor odpovídá vyhýbavě. Zřejmě se drží hesla „já nic, to ti druzí“. Dost dobře si nedovedeme představit, že je možné v této těžké době takto hospodařit s penězi daňových poplatníků. Každý z nás jsme na tento kávovar tak trochu přispěli. Pokud hledá primátor využití peněz, jistě bychom v této době pandemie koronaviru našli stovky způsobů, jak finance využít. Doufám, že Hřibovi šálek kávy pořádně zhořkne v ústech. Je možné si položit otázku, k čemu bude sloužit stotisícová investice, když lidé prosí o pomoc. Zvláště tíživá situace seniorů a matek samoživitelek je děsivá. Lidé rozhodně nepodpoří tuto podivnou aktivitu na pražském magistrátu. Kancelář primátora by zajisté bez problémů přežila i bez luxusního kávovaru.“ napsala politička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…