Pirátský poslanec, který v erárním bytě „protopil kotel“, se činí i jinak. Mimo jiné zaměstnal vlastní švagrovou

25.05.2018 4:41

Na plénu Poslanecké sněmovny promluvil jen jednou, předložil pět návrhů zákonů. Kdyby Tomáš Vymazal netěžil kryptoměnu v bytě Poslanecké sněmovny a mimořádně nevzrostl účet za elektřinu, veřejnost by ho nejspíš téměř vůbec nezaznamenala jako významnější osobnost Pirátů.

Pirátský poslanec, který v erárním bytě „protopil kotel“, se činí i jinak. Mimo jiné zaměstnal vlastní švagrovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti po tiskové konferenci ve sněmovně

Anketa

Zeman vyhlásil, že Babiše jmenuje znovu premiérem bez ohledu na výsledek referenda v ČSSD. Je to dobře?

79%
21%
hlasovalo: 10043 lidí

Byla by to spíš úsměvná historka. Když se přišlo na zvýšený odběr elektřiny v ubytovacím zařízení Poslanecké sněmovny v bytě poslance Pirátů Tomáše „Toma“ Vymazala, začal se mladý zákonodárce nesmyslně vymlouvat. Že prý těžil kryptoměnu a byla mu zima, v bytě prý bylo pouhých 16 stupňů. Pomiňme fakt, že to měl Vymazal pár zastávek tramvají do obchodu s elektrem, kde si mohl koupit teplomet, topná vychytávka se pak dá na internetu pořídit i do zásuvky. Vymazal ale svými bizarními pokusy o zdůvodnění mimořádně zvýšeného účtu za elektřinu zavdal médiím důvod, aby se o něj více zajímala.

Seznamte se tedy. Tomáš Vymazal je pirátský poslanec za Jihomoravský kraj, informatik, zahrádkář a nadšenec do robotiky, jak o sobě tvrdí. Členem Pirátské strany je od roku 2010.

Vymazal vystudoval brněnské gymnázium na třídě Kapitána Jaroše a pokračoval studiem aplikované informatiky na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity. „Toto studium však v únoru 2013 neúspěšně ukončil a na základě čerstvě zavedených pravidel pro uznávání předmětů se rozhodl už se o dokončení studia na Fakultě informatiky ani nepokoušet. V květnu téhož roku si Tomáš našel zaměstnání ve společnosti Mavenir (dříve Xura či Acision), kde pracuje dosud,“ prozradí o Vymazalovi „síť“. Vymazal je rovněž správcem Pirate Space Brno, kde také tráví většinu svého volného času. Ten v současnosti věnuje především vylepšování svojí 3D tiskárny a stavbě dlouho očekávané kvadrokoptéry.

Žije v Brně a poslední čtyři roky je tam zaměstnán v softwarové společnosti, která se zabývá telekomunikacemi. Od září 2016 je členem Komise informatiky a otevřenosti radnice Rady města Brna, kde se zaměřuje na odstraňování závislosti na jednom dodavateli a prosazení používání svobodného software. V říjnu 2016 kandidoval na třetím místě koaliční kandidátky do krajského zastupitelstva jihomoravského kraje, avšak kvůli volebnímu výsledku 5,11 % na mandát těsně nedosáhl.

Zdaleka nejsilnější stopu po sobě Vymazal zanechává v kyberprostoru ne jako zákonodárce, ale jako vydatný propagátor legalizace konopí. „Už od vstupu k Pirátům se Tomáš zajímal o legislativní úskalí nakládání s konopím a dlouho hledal vhodný způsob nápravy současného závadného stavu. Rok 2017 se rozhodl využít k práci na věcném záměru zákona o regulované legalizaci psychoaktivního konopí. Prosazoval, aby tento záměr mohli Piráti po zvolení do Poslanecké sněmovny skutečně prosadit,“ lze se o Vymazalovi dočíst na internetu.

V Poslanecké sněmovně promluvil na plénu jen jednou. Když kandidoval na post předsedy komise pro kontrolu odposlechů, jímž se nakonec stal. Je i členem výboru pro bezpečnost. „Dělal jsem technickou podporu a z toho důvodu mám určitou představu o tom, jak probíhají různé metody sběru informací. A díky tomu taky vím, jaký to má dopad na vlastníky infrastruktury. Zároveň mě jako piráta trápí omezování soukromí, a tím pádem můžu říct, že v komisi budu vždycky hledět na to, aby případné provádění odposlechů probíhalo podle předpisů, které takovou činnost regulují.“

„S předsedáním takové komisi nemám sám zkušenosti, ale i přesto bych rád, abyste mě v hlasování podpořili. Děkuju. (Potlesk několika poslanců pirátské strany),“ lze si vyhledat ve stenozáznamech Poslanecké sněmovny.

Na sněmovním webu je u Vymazala na jeho stránce dále uvedeno, že byl předkladatelem pěti návrhů zákonů. Mimo jiné o vnitrozemské plavbě, o střetu zájmů, o ochraně osobních údajů nebo zákona o evidenci tržeb.

Anketa

Kdo je pro Vás nejmíň oblíbený člen kabinetu?

hlasovalo: 4948 lidí
Nejviditelnější je však co se týče legalizace marihuany. „Ve čtvrtek se v Praze konala extrémně podnětná schůzka naší konopné pracovní skupiny s právníky, co nám pomáhají doformulovat náš návrh legalizační novely. Přišli jsme na spoustu drobností, které ještě musíme s ohledem na vynalézavost českého národa ošetřit, s Janka Michailidu a Iván se la Silva jsme uhájili parametry, přes které pro nás prostě nejede vlak, a probrali jsme i zásadní argumenty pro a proti teoretické možnosti novelizovat také paragrafy 283 až 285 trestního zákoníku,“ napsal Vymazal 19. května na svém facebookovém profilu.

Vymazal vystupoval i na pochodu za legalizaci marihuany 5. května v Praze. „Nezapomeňte, že již zítra se s námi můžete setkat v rámci Million Marihuana March 2018 Prague! Sraz před pochodem máme v 11:30 na Karlově náměstí, kde ozdobíme náš ‚alegorický vůz‘. Pochod vyráží ve 12:30 směr Štvanice. Právě tam budeme mít stánek. Náš poslanec Tom Vymazal také vystoupí v debatě ke konopné legislativě. Od 21:00 se pak můžete těšit na afterparty ve Vile Štvanice,“ visí dále na Vymazalově Facebooku.

„V pátek jsem zavítal do pražského ústředí společnosti Vodafone, abych s třemi jejich experty probral otázky kolem jejich (ne)zájmu uchovávat provozní a lokalizační údaje, jak to po nich dnes vyžaduje zákon, který se s Mikulášem Torrent Ferjenčíkem a další spoustou podepsaných poslanců snažíme zrušit ústavní stížností podanou už v prosinci 2017. Dozvěděl jsem se, že pro případy hledání pohřešovaných osob nebo kosterních pozůstatků případného sebevraha Policií ČR společnost Vodafone shromažďuje data dostatečně dlouho dozadu pro svoje vlastní účely obchodní povahy, aniž by jí to musel zmíněný zákon nařídit. Plyne z toho, že naše ústavní stížnost alespoň v případě Vodafonu neohrozí funkčnost paragrafu 68 zákona o policii, na základě kterého Policie ČR osoby v nesnázích či mrtvoly nebo jejich zbytky hledá. Pánove z Vodafonu mi také krátce povykládali, co se chystá v novele zákona o Vojenském zpravodajství, takže jsem zas až s takovým úsměvem neodcházel, ale aspoň vím, co mě teď čeká za zásadní, ač dost nemilou agendu,“ stojí dále v postu na Vymazalově facebooku z 19. května.

Sněmovna má specifické požadavky

Jak to tedy bylo se zvýšenou spotřebou elektřiny? „Po nastěhování do bytu v Nerudově ulici jsem během tří týdnů těžil kryptoměnu Zcash a za tento akt se omlouvám. Vytěžené peníze v řádu stokorun věnuji na dobročinné účely. Mimo jiné byla v bytě nesnesitelná zima (16 stupňů Celsia), než mi sněmovna dodala přímotop, přístrojem jsem si i topil, abych nezmrzl," vysvětlil. Nyní již prý kryptoměnu netěží. Vymazal prý nemá představu, kolik mohla Poslaneckou sněmovnu stát spotřebovaná elektřina, ale na základě výkonu zařízení odhaduje, že se jednalo o částku „v řádech stokorun“. Od vedení Sněmovny si ale chce zjistit, o kolik přesně šlo, a stejnou částku i s celým výdělkem z těžby věnovat na charitu.

S ubytováním ale Vymazal zjevně není spokojen delší dobu. V dalším z postů řeší, zda by si někdo nevzal kočku. „Tom z ubytovny nestihne zmizet dřív než v půlce června, protože má Sněmovna dost specifické požadavky na parametry nájemní smlouvy,“ napsal Vymazal na facebook 2. května. Nespecifikoval už, jestli po něm ze Sněmovny chtěli doplatek za odběr elektřiny.

Co pozorovatele ještě zaujme na Vymazalově stránce Poslanecké sněmovny? Třeba to, že mu asistentku dělá příbuzná. Mezi jmény Vymazalových tří asistentů figuruje jméno Petry Vymazalové. Poslanec Vymazal o tom reportoval na Pirátském fóru 30. ledna takto: „Od 17.30 třetí kolo pohovoru s jedinou kandidátkou na pozici regionalniho asistenta pro Radka Holomčíka a Tomáše Vymazala. Kandidátka Petra Vymazalova (moje švagrová) byla vybrána. 31. 1. podala výpoved, takže nastupuje 1. 4. 2018.“ Jméno Petry Vymazalové se pak na pozici asistentky objevuje i u poslance Radka Holomčíka.

Prinscreen: Stránky Poslanecké sněmovny
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…