Pirátský senátor Wagenknecht, který nesnáší Babiše: Omalovánky pana Havlíčka, zcela mimo realitu

06.01.2021 15:52

Senátor Lukáš Wagenknecht zvolený za Piráty se znovu obul do premiéra Andreje Babiše (ANO). Rozhodl se popsat, jak vláda pomáhá, či spíše nepomáhá podnikatelům. Ministr dopravy a průmyslu rád vypočítává, kolik peněz vláda podnikatelům poskytla. Wagenknecht se rozhodl popsat, jak je to ve skutečnosti.

Pirátský senátor Wagenknecht, který nesnáší Babiše: Omalovánky pana Havlíčka, zcela mimo realitu
Foto: archiv
Popisek: Lukáš Wagenknecht

Senátor Lukáš Wagenknecht v předchozím volebním období pracoval na ministerstvu financí vedeném Andrejem Babišem (ANO), ale časem se s Babišem rozešel ve zlém. Poslední roky tepe premiéra pro jeho střet zájmů v EU i pro nezvládání epidemie. Celý systém pomocných dotací je podle Wagenknechta velmi nepřehledný.

Prvním problémem je podpora, která u nás dorazí až ex-post. Když se vláda rozhodne kompenzovat platy zaměstnanců, proplatí je až po uhrazení mzdy a odvodů zaměstnavatelem. Stejně tak je to v případě hrazení nájmů. Na jaře stát dával 50 %, zbytek musel doplatit pronajímatel a nájemce. Nyní vláda využila trik notifikovaný Evropskou komisí, a umožnila čerpat 50 % nájemného za tři měsíce. Ve skutečnosti tak uhradí po druhé vybraným podnikatelům celý nájem za 1.5 měsíce, opět ex-post. Právě úhrady ex-post způsobují podnikatelům, kteří přišli ze dne na den o tržby, problém s cash-flow, velké problémy. Ti, kteří jsou vyvolení a dostanou některý druh podpory, se musí zadlužit, aby dobu do proplacení kompenzace přežili,“ napsal Wagenknecht na serveru Neovlivní.cz.

Další problém tkví podle senátora v tom, že vláda dodnes podnikatelům pomáhá hradit jen některé druhy nákladů a jiné nechává čistě na nich. Pokud si někdo před koronavirem např. nově vybavil restauraci a musel si na to půjčit, splátky mu zůstaly na krku.

Popis vládní pomoci podnikatelům podle Wagenknechta připomíná pěkné omalovánky, které ale neodpovídají realitě.

„Co však už v omalovánkách pana Havlíčka uvedeno není, že statisíce pro české hospodské nedostanou všichni. Nebudou na ně mít například nárok ti, kteří nejsou v nájmu, nebo budou mít menší počet zaměstnanců. Nebo v případě, že zaměstnanci budou při uzavření hospody chodit do práce a budou například malovat, nebo dělat inventury. Na jejich plat nedostanete nic. A taková čísla potom srovnává s Rakouskem nebo Německem, kde podnikatelé dostávají spravedlivě procenta jejich z tržeb minulého roku,“ pokračoval ve slovní palbě do Babošovy vlády senátor.

Vláda by podle Wagenknechta měla podat pomocnou ruku všem podnikatelům, kteří to potřebují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…