Pištěl. Odhalil skryté prachy. Babiš na vládu vylil vše

03.05.2022 13:14

Expremiér Andrej Babiš (ANO) vystoupil se svým projevem úvodem dnešního jednání v Poslanecké sněmovně. „Občané, vy vlastně můžete za to, že jste dostali peníze a že jste způsobili inflaci,“ pištěl mimo jiné rozhořčeně Babiš, jenž mimo jiné doporučil také vládě vzít si výrazně větší dividendu z ČEZ.

Pištěl. Odhalil skryté prachy. Babiš na vládu vylil vše
Foto: Repro PSP
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

„Nejdřív bych se vyjádřil k mediální strategii této nové vlády. Ta strategie v podstatě je koordinovaná, vypadá to, že je centrálně řízená, protože všichni ti ministři pětikoalice opakují stejné věci. A ta strategie té vlády je lhát a přisvojovat si naši práci. Takže já jen teď stručně zopakuji, o čem tato nová vláda lže: Lže o zadlužení, lže o inflaci, lhala o Green Dealu, lže o plynovodu Polsko, lže o stavebním zákonu, lže o projektu národního boje proti rakovině, lže o biosložkách, lže o výdajích, že ušetřila 77 miliard. A taky lže o 74 miliardách, které měla nasměřovat. Lže o rozdělování společnosti. To jsou ty hlavní lži – a lže samozřejmě o tom, že plošná podpora je špatně. A nakonec ji sama realizuje,“ zahájil Babiš svá slova ve Sněmovně.

„A potom si přisvojuje naši práci. Dukovany, dva roky práce Havlíčka, taxonomie, o tom budu mluvit, emisní povolenky, investice do dopravní infrastruktury, takže to jsou všechno věci, které vláda realizuje – a dělají to jednotně. My jsme byli menšinová vláda a vůbec jsme se nekoordinovali. Sociální demokracie říkala do médií, co chtěla, a my jsme si říkali, co jsme chtěli. Ale tady je zajímavé, že ty lži vždycky všichni opakují, stejně, pětikoalice. A proč to tak je? Protože se nám vrátili naši staří známí. Ti, kteří řídili, loutkovodič, ten známý pražský advokát, který řídil premiéra Sobotku. A tento pan pražský advokát, který realizoval pražský projekt Dotyk, tak dosadil své lidi do systému pětikoalice. Takže hlavní cenzor je na Úřadě vlády, druhý hlavní poradce je tam taky, no a naše stará známá Evička Hanáková, ta řídí celé MPO. Z MPO odcházejí lidé, kvalitní lidé. Ta teorie, že někdo přišel z Agrofertu, je směšná,“ dodal Babiš.

„Je to pětikoalice, ale máme tady další subjekt, šesti, to je nějaká struktura toho pražského advokáta, který řídí MPO pana ministra, který je produktem pana Michalika. Pana Síkelu vyhazoval z rakouské banky pan Kratina, nejúspěšnější ředitel České pošty. Takže to je ta struktura – a samozřejmě to jsou lidé, kteří měli obrovský dosah do médií. Kteří zásobují do médií tyto nepravdy a samozřejmě je jasné, že kde ty média stála před volbami. Včera v Roudnici nad Labem mě přepadla jednotka reportérů toho pana Wollnera. Nechci ho označit, dneska jsem vyhrál soud proti Pirátům, ale advokáti říkají, abych se choval slušně, takže nebudu říkat, co si o něm myslím... A co si myslíte, že přišli řešit? Plynovod do Polska! Totálně vymyšlená věc. Totálně vymyšlená věc. A všichni to opakují,“ smál se Babiš.

„Je problém, že vláda vůbec nechápe, že rozpočet má kromě výdajů i příjmy! V normálním světě máte nějaký budget, nějakou výplatu a potom se podíváte, co můžete utratit,“ hovořil o financích Babiš. „První makropredikce řekla, že dostanou 62 miliard. Druhá makropredikce řekla 69 miliard. A my stále doporučujeme vládě: Nezapomeňte, že máte mnoho peněz v Evropské unii,“ sdělil také Babiš. „Vy stále lžete těm lidem, že nejsou peníze. Jsou peníze!“ rozčílil se Babiš a doporučil vládě vzít si výrazně větší dividendu z ČEZ.

„Pokud tato vláda říká, že jsme způsobili inflaci tím, že jsme dali lidem peníze. Občané, vy vlastně můžete za to, že jste dostali peníze a že jste způsobili inflaci,“ pištěl doslova Babiš. „V Hypernově v Čestlicích tam chodím nakupovat rohlík... Takže tam mají rohlík za 2,3, domácí mají za 4,9. Tak si představte, že je tam jeden rohlík. A přijde tam sto lidí a všichni chtějí rohlík. A nakonec tam přijde jeden člověk a koupí ho za 15 korun! To je blbost přece! Taková inflace neexistuje. Všichni dobře víme, jaká je inflace. Že je to energetika, ropa, plyn, že to je ta hlavní inflace. Ano, naše lokální inflace je v čem? V nemovitostech! Je málo bytů, lidé mají strach, tak nakupují. Takže byty, ano, je to inflace,“ hovořil Babiš. „Nevím, jestli občané mají pocit, že způsobili inflaci,“ dodal.

„Před volbami říkal pan premiér Fiala, že je to Babišova drahota, Babišova inflace. My jsme nemohli ovlivnit tu inflaci. My jsme dali lidem peníze! Když byla krize, tak jsme makali až do momentu, kdy se to rozhodlo! A pak jsme jasně řekli, kolik, kdy a komu. A oni zase vyslali signál! Takže možná v srpnu někdo něco dostane. Ale neví se nic. Jsem rád, že pod naším tlakem ale konečně vyslala nějaký signál, že dá lidem nějaké peníze!“ dodal Babiš.

„Pokud my jsme způsobili inflaci tím, že jsme dali lidem peníze. Tak mi vysvětlete, proč za premiéra Fialy je inflace vyšší, když jeho vláda nedala žádné peníze. To snad pochopí i v mateřské školce! To je trojčlenka. A my neříkáme Fialova drahota! Ono se to změnilo z Babišovy drahoty na Putinovu drahotu – marketéři to panu premiérovi asi poradili,“ dodal dále Babiš. „Nerozumím tomu, proč to někdo opakuje, protože když se nad tím logicky zamyslíte, nedává to smysl,“ zmiňuje Babiš. „Je potřeba lidem pomoct, rychle, a bez toho, aniž by museli někam chodit. My jsme jasně řekli, jak můžeme pomoci! Že lidé na faktuře za elektřinu, plyn a teplo uvidí v položce obnovitelné zdroje, to je ten solární tunel, to byl Topolánkův solární tunel za 600 miliard, tak tam bude nula. A v položce DPH bude také nula. A tam ti lidé uvidí, že nemusejí nikam chodit. To je ta pomoc státu, kterou my navrhujeme,“ sdělil dále Babiš. 

Dále pak hovořil o plynu. „Tato vláda vůbec netuší, jak funguje mechanismus nákupu plynu. Ten nenakupuje stát, ale privátní firmy. A proč někdo neřekne, jak je to v tomhle regionu? Kuponová privatizace a privatizace bank totálně měla negativní dopad na naši ekonomiku a nikdy se z toho už nevyhrabeme. I proto odcházejí každý rok miliardy dividend do zahraničí,“ rozčiloval se Babiš. „Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko mají... Polsko má státní firmu na nákup a distribuci plynu. Slovensko má firmu. Slovensko má elektrárny. České rafinerie vlastní polská státní firma. V Rakousku je OMW, to vlastní plyn a čerpačky. Kdo dělá distribuci pohonných hmot v Čechách? Poláci a Maďaři. Co my máme? My nemáme nic. Všechno jsme dali pryč. A je s podivem, že nikdo není schopen pojmenovat, jak to bylo!“ shrnoval Babiš. 

„Transgas byla státní firma a tento Transgas byl prodán v roce 2002 za 132 miliard RWE. To je německá firma. A co ta udělala? Ta to rozprodala,“ poznamenal Babiš. „My jsme vše rozprodali v rámci kuponky, samozřejmě ta kuponka – potom šlo drancování bank, ty se prodaly do zahraničí. Nám nezůstalo nic. Ať mi někdo vysvětlí, jak český stát bude nakupovat! Teď pan Síkela nakoupil 2,5 TWh plynu za 8,5 miliardy. A mě by zajímalo, jak to teď budou prodávat,“ dodal dále Babiš. 

„Situace v plynu je tedy taková, že nemáme nic, patří to úplně někomu jinému. A hlavně, prosím vás, ten plyn se nakupuje jako plyn. A ti distributoři vůbec netuší, jestli je to ruský... Ale o tom jsem mluvil, že je to nesmysl. A do mediálního prostoru se dostala lež, že jsme něco zanedbali... A já to zásadně odmítám!“ podotkl Babiš. 

"Pan bývalý premiér Topolánek, nic horšího tady nebylo... On je hlavní lobbista za ruský plyn, protože je ve firmě, která přepravuje ruský plyn!" poukazoval pak následně také Babiš na Topolánka, který dle jeho slov v minulosti lobboval za Nordstream. 

Řeč byla i o evropském předsednictví, které pro Česko nastane. „Pevně doufám, že naše předsednictví EU se nezmění v to, že budeme loutkou polského státu. Měl jsem s Morawieckim dobré vztahy. Až do Turówa. Potom to skončilo. A teď ta politika vlády je, že všechno Polsko... Turów katastrofa. Bylo by dobré konečně, aby se pan premiér bilaterálně setkal s prezidentem Macronem. Čekáme na to předsednictví... A pokud skutečně tématem českého předsednictví je rekonstrukce Ukrajiny a pomoc Ukrajině, tak já to nechápu,“ poznamenal dále Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…