Pithart kandidovat na prezidenta nebude. Má vážný důvod

27.10.2016 21:14

Bývalý předseda české vlády a Senátu Petr Pithart pravděpodobně nebude kandidovat v přímé volbě na prezidenta, i když to zvažoval. Zdůvodnil to tím, že by neměl fyzickou sílu zvládnout volební kampaň. Uvedl to dnes v Praze při besedě v rámci projektu Názorování.

Pithart kandidovat na prezidenta nebude. Má vážný důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

"Já na tu kampaň nemám sílu fyzicky. Toho úřadu bych se já nebál, ale ta kampaň," řekl pětasedmdesátiletý Pithart na dotaz, zda se o úřad hlavy státu bude za půldruhého roku ucházet. Dodal, že by pro něj bylo nepřijatelné, kdyby musel kampaň například v její polovině zrušit.

O Pithartově případné kandidatuře se začalo mluvit po jeho nedávném projevu v Rudolfinu k nedožitým 80. narozeninám někdejšího prezidenta a bývalého disidenta Václava Havla. Jeho souputník Pithart tehdy kriticky hodnotil současný stav politiky. Uvedl mimo jiné, že alternativou politiky je spoléhání se na vůdce a že Česko se račím pochodem vzdaluje Západu. Později řekl serveru iDNES.cz, že opětovnou kandidaturu zváží.

Pithart se o prezidentský úřad neúspěšně ucházel v roce 2003, kdy ještě Parlament vybíral Havlova nástupce. K zastáncům přímé volby nepatřil. Za vhodného prezidenta by považoval někoho typu německého prezidenta Joachima Gaucka. Dosavadním prezidentům vytýká, že se pokoušeli zcela nectít pravidla. "My Češi chceme krále, vzhlížet k němu, aby všechno rozhodl, a podle jakých pravidel, to naše lidi nezajímá," dodal.

K účastníkům debaty, jejímž tématem byly vlastnosti ideálního prezidenta, patřili diplomat Petr Kolář a textař a skladatel Michal Horáček, kteří jsou také řazeni mezi možné adepty na funkci hlavy státu. I podle Horáčka by měl prezidentem být člověk, který ctí pravidla psaná i nepsaná, tedy zvyklosti, které není možné označovat za idiotské, jak to učinil současný prezident. Horáček také několikrát zdůrazňoval, že je třeba dát najevo dostatečný respekt ke všem voličům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …