Pitr se prý vrací do Česka. A dobrovolně

16.03.2012 19:43

Chystá nějakou kulišárnu? Věří si? Nebo je zkrátka přesvědčen o své nevinně? To se dozvíme už za pár týdnů. Tomáš Pitr totiž podle informací serveru iDnes.cz vzal zpět žádost o švýcarský azyl a v blízké době by se měl vrátit do České republiky.

Pitr se prý vrací do Česka. A dobrovolně
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

Pitrovo rozhodnutí pravděpodobně ovlivnil především verdikt z loňského prosince, kdy pražský městský soud rozhodl o obnovení Pitrova procesu z roku 2006. Tehdy byl společně s Miroslavem Provodem odsouzen na pět let do vězení za daňové delikty z roku 1994.

„Pan Pitr od léta loňského roku průběžně hodnotil stav projednávaní jeho věci a jeho úroveň a nabyl přesvědčení, že v jeho procesu začala být plně respektována jeho práva na spravedlivý proces,“ řekl Idnes.cz Pitrův obhájce Jan Křivánek.

Roli prý hrály i osobní důvody. „Můj klient vzal v úvahu i dlouhodobé odloučení od své rodiny a ve snaze zásadně přispět ke zrychlení trestního řízení v jeho věcech a k jeho zjednodušení, učinil dnešního dne ve spolupráci se svými švýcarskými advokáty krok směřující k tomu, aby byl bez odkladu vydán do České republiky,“ dodal Křivánek.

Pitr se vrací dobrovolně, zdůrazňuje jeho advokát

Advokát zdůraznil, že je to Pitrovo dobrovolné rozhodnutí, které již loni avizoval Městskému soudu v Praze. Už tehdy prý uvedl, že za odpovídajících okolností je připraven vydat souhlas se svým vydáním do ČR.

Uprchlý kontroverzní podnikatel byl zadržen předloni v červenci ve švýcarském Svatém Mořici a od té doby je ve švýcarské vydávací vazbě. Česko totiž okamžitě požádalo o jeho vydání a na konci září tamní nejvyšší federální soud české justici vyhověl.

Pitr však kvůli obavě o život a údajné podjatosti české justice požádal ve Švýcarsku o azyl. Jeho žádost sice federální úřad pro migraci zamítl, věc ovšem nyní řeší švýcarský soud.

Obnova soudního procesu musí probrat jak okrádání finančního úřadu, tak kauzu Setuza

Pitr je v Česku stíhán za dvě kauzy. V jedné vymáhal po finančním úřadu vrácení daní pomocí fiktivních faktur a připravil stát asi o 51 milionů korun. V druhé způsobil škodu přes 700 milionů, když ze společnosti Agrocredit vyvedl akcie firem Setuza a Milo Surováren.

Obnovené řízení, které Pitr loni vybojoval, se týká kauzy údajných daňových deliktů. Pitr prý pomocí fiktivních faktur vymáhal po finančních úřadech vrácení daní, na které neměl nárok a připravil stát asi o 51 milionů korun.

Soud musí obrazně řečeno obě kauzy rozdělit a nově říci, jaký bude přiměřený trest za kauzu Setuza (které se verdikt o obnově procesu nedotkl), a vydat pak nový zatykač. Stejně musí postupovat v případě daňových trestných činů, protože u některých byl rozhodnutím soudu Pitrovi zrušen uložený trest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…