Plán na ovládnutí Česka: Minář obešel „demoblok“ a Piráty. Prý zničí Babiše a budou vládnout

25.06.2020 9:35

Spolek Milion chvilek pro demokracii začal sběrem podpisů pro petici za odstoupení Andreje Babiše. Z plánovaného milionu zatím získal přibližně 440 tisíc. Ale nyní spolek cílí na jiné číslo. 31 poslaneckých mandátů. Pro strany, s jejichž předsedy se Mikuláš Minář setkal. „Zisk minimálně 31 nových mandátů je náš cíl, pro který jsme připraveni udělat maximum, společně s opozičními stranami i samostatně,“ tvrdí spolek od včerejška. 31 mandátů by ovšem na většinu v současném složení poslanecké sněmovny nestačilo.

Plán na ovládnutí Česka: Minář obešel „demoblok“ a Piráty. Prý zničí Babiše a budou vládnout
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mikuláš Minář s předsedy STANu a Pirátů

Předseda spolku Mikuláš Minář a místopředseda Benjamin Roll se tento a minulý týden setkávali s předsedy stran, které považují za demokratické, tedy s Piráty, ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Jednali s Ivanem Bartošem, Vítem Rakušanem, Petrem Fialou, Marianem Jurečkou a Markétou Adamovou Pekarovou, při schůzce s vedením ODS byl přítomen i Zbyněk Stanjura. A jak slíbili, z jednání vyvodili své závěry, které včera k večeru publikovali.

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí

„Na každé schůzce jsme se lídrů ptali na to samé, tedy zda a jak opoziční strany zvládnou obtížný úkol, který před nimi leží: Získat v parlamentních volbách v říjnu 2021 alespoň o TŘICET JEDNA mandátů více. Právě tolik jich totiž nynější opozici schází k parlamentní většině,“ prozradili aktivisté, co bylo náplní jednání. V současnosti mají strany, jejichž předsedy Minář navštívil, dohromady 68 mandátů, zisk dalších 31 by jim tedy v současné sněmovně nezajistil většinu. Milion chvilek zřejmě vychází z výsledků voleb v roce 2017, ve kterých ODS získala 11,32 % hlasů a 25 mandátů, nicméně ze strany byl následně vyloučen Václav Klaus mladší, kterého následovala poslankyně Majerová Zahradníková.

Předsedové stran prý Minářovi a jeho pobočníkovi prozradili, že jednání o spolupráci v různých formách probíhají, což Milion chvilek oceňuje. „Ve všech krajích již nyní existují různé společné volební koalice opozičních stran a spolupráce probíhá i v rámci příprav na senátní volby,“ dodává. Jednání prý probíhají i co se týče sněmovních voleb. „Žádná ze stran však nyní nechce nic konkrétního oznámit a vypadá to, že se na tom až do krajských voleb nic nezmění,“ oznámil spolek a vysvětlil proč.

„Podle lídrů je třeba případnou spolupráci nejprve důkladně předjednat a připravit, aby později neztroskotala a vydržela až do voleb. Celkově však byli lídři stran optimističtí ohledně toho, že nakonec na spolupráci dojde. Opoziční strany podle nich udělají maximum toho, co bude v jejich silách, aby složily příští vládu.“

A věnoval se i své roli. Ta údajně spočívá v podpoře všech aktivit, které zvednou volební účast alespoň o 5 %. „Což by mohlo být v krajských i senátních volbách rozhodující,“ tvrdí. Krajské a senátní volby budou dle Mináře s Rollem generální zkouškou na příští rok, kdy se budou konat volby do poslanecké sněmovny, ve kterých se bude dle spolku „rozhodovat o dalších čtyřech letech směřování naší země“.

„Správný směr můžeme začít ovlivňovat již nyní,“ říká Milion chvilek a dodává: „Zisk minimálně 31 nových mandátů je náš cíl, pro který jsme připraveni udělat maximum, společně s opozičními stranami i samostatně.“

Anketa

Je Jaromír Soukup dobrý moderátor? (Ptáme se od 24.6.2020)

3%
24%
hlasovalo: 12590 lidí
Již předevčírem však Milion chvilek připomínal, že se nehodlá stát politickou stranou, a to s odkazem na proslov z Letné, ze kterého by prý ani slovo neměnili. „Milion chvilek je a zůstane nadstranickou občanskou iniciativou, která spojuje všechny, kterým na demokracii záleží. Právě v nadstranickosti je totiž síla současných protestů,“ zaznělo již na Letné. Spolek prohlašuje, že ty, kdo na Letnou přišli, spojuje jejich přání bránit a podporovat demokracii.

„V mnoha dalších věcech bychom se však už navzájem neshodli. To k demokracii patří. Kdyby se však náš spolek stal politickou stranou, ztratil by tím svou nejdůležitější vlastnost: schopnost spojit různorodé lidi za tím podstatným,“ odůvodnili členové svou neochotu vstupovat do politiky ve volbách.

A v souvislosti s nově deklarovaným cílem získat 31 poslaneckých mandátů, je zajímavá tato pasáž: „Naším úkolem není stát se politickou stranou. Naším úkolem je probuzení a propojování občanské společnosti, formulace témat a poskytnutí praktické služby ve formě zajištění možnosti se sejít, když je to potřeba. Třeba zde na Letné. Jsme ale přesvědčeni, že právě aktivní občanská společnost může nakonec pomoci transformovat i naši politickou scénu.“ Dle prohlášení z Letné není úkolem Milionu chvilek nabízení konkrétních politických řešení. Nicméně zisk 31 poslaneckých mandátů je poměrně konkrétní cíl. Ovšem Minářův spolek již tehdy vyzýval, aby se jejich protestní energie proměnila v energii aktivizační.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…