Plánované. Už před Ukrajinou. Dan Vávra k cenzuře, jasné důkazy

23.05.2022 13:27 | On-line

„Během půl roku tu probíhá systematická činnost s cílem ovládnout mediální prostor. O tom není pochyb. Vláda to naplánovala už předtím, než byla u moci,“ řekl vývojář a zakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu Daniel Vávra v rozhovoru pro Nadační fond Svědomí národa k vládnímu blokování webů a „boji s dezinformacemi“. Současná situace se podle něj dá zneužít například k upevnění moci či podnikatelským záměrům. Potírání dezinformací prý bude mít odlišné dopady, než by si kabinet přál. Okomentoval rovněž lkaní, že je svoboda slova „ohrožení demokracie“.

Plánované. Už před Ukrajinou. Dan Vávra k cenzuře, jasné důkazy
Foto: repro Youtube
Popisek: Slavný Čech Daniel Vávra jako youtuber

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí
Podle Vávry se nám v Česku rodí „ministerstvo pravdy“ zatímco si to většina lidí ještě ani nepřipouští. „Když se podíváme na ty kroky, jak jdou po sobě, tak je jednoznačně vidět, že to není ani náhoda, ani reakce na něco, co se stalo, ale vláda to řeší od chvíle, co nastoupila,“ řekl v rozhovoru pro Nadační fond Svědomí národa.

Shrnul přitom, že kabinet začal s řešením korespondenční volby, obsazení Rady ČT a dalších mediální rad. „Chtěli udělat čistku a zbavit se těch lidí, kteří by tam mohli bránit něco prosazovat – i když se vlastně říká, že jsou rady apolitické a nemohou nic prosazovat… Jejich vlastní legislativní rada jim řekla, že to, co chtějí udělat, je protizákonné,“ narážel pak na snahu vlády o zásadní reformu volby kontrolních orgánů České televize a Českého rozhlasu spočívající v tom, že by nově členy rad volily Poslanecká sněmovna i Senát. Do snahy vlády v rámci změn odvolat všechny současné členy rad však hodili vidle samotní vládní legislativci, kteří upozornili, že je návrh ministra kultury Martina Baxy (ODS) na zbavení funkce všech stávajících členů obou rad protiústavní.

„Zablokovali weby, pak vznikne vládní zmocněnec pro boj s dezinformacemi a první věc, co v rozhovoru řekl, je přeneseně to, že budou dávat peníze těm ‚správným‘ médiím,“ jmenoval Vávra dále také s poukazem na boj vládních politiků proti vlastnění médií expremiérem Andrejem Babišem (ANO), jenž může být dle něj dvousečný, jelikož některé podoby v důsledku znemožní v budoucnu vlastnictví médií i dalším bohatým lidem.

Tlak vlády na boj s tím, co pokládá za dezinformace, podle Vávry přichází, jelikož to část jejích voličů vyžaduje a přináší to kabinetu politické body. Nejde ovšem o většinu voličského spektra a má tak zároveň od některých politiků jít i o snahu o ovládnutí mediálního prostoru. „Tato nálada se dá zneužít k tomu, aby se upevnila určitá mocenská skupina a znemožnila někomu je kritizovat a ohrožovat jejich vládnutí a podnikání. Přijde mi, že se k tomu dá současná společenská situace náramně využít,“ podotkl. Dodal, že kdyby chtěl být paranoidní, tak aktuální situaci porovná s tím, jak se v minulosti připravovaly totalitní režimy.

O účinnosti cenzury dosti pochybuje. Poukázal například na nálepkování za dezinformátory všech s odlišným názorem za epidemie covidu-19, kdy se do skupiny „extrémistických bláznů a lidí, co ohrožují společnost a mohou za tisíce mrtvých“ zahnali i mnozí vědci. „Znemožnila se tím konstruktivní debata. To musí každý vidět. Někteří lidé byli v hysterické panice a přenesli to na další. Přijde mi absurdní, že skoro jediný člověk, který měl v České republice zkušenosti se špičkovým vývojem vakcín, …tak jenom proto, co řekl, co si myslí o vakcína proti covidu-19 – a to nevím o nikom, kdo by se tady tomu věnoval více – z něj lidé, co tomu rozumí objektivně méně, udělali dezinformátora, podvodníka, blázna,“ řekl.

Předchozí vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) tady podle Vávry „jela mainstreamovou politiku“ podle toho, co chtěla veřejnost a i ona měla „tendenci cenzurovat některé názory“. „Hlásali to jediné možné řešení a výsledek je, že tu máme nejvíce mrtvých a třicet až čtyřicet procent lidí, kteří jsou odpůrci očkování. Někteří se nechali očkovat, jenom protože museli kvůli práci… K čemu to jako bylo?“ jmenoval s tím, že snaha o cenzuru Babišova kabinetu ve výsledku akorát rozdělila společnost.

„U nás se neříkalo: ‚Prosím, očkujte se.‘ U nás se říkalo: ‚Vy svině! Vy se nechcete očkovat? Vy nás všechny zabijete a je to vaše chyba,‘“ shrnuje přístup vlády k očkování. Babišova vláda podle něj lhala například u tvrzení, že lidé po prodělání covidu-19 nejsou chráněni protilátkami, což mají vyvracet data nákaz, jež ukazují nízké počty reinfekcí v Česku v průběhu epidemie.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
Vláda podle něj zapříčinila, že se u třiceti procent české veřejnosti vybudovala taková nechuť se očkovat, že by na vakcinaci v důsledku vedené rétoriky nešli „ani kdyby se ukázalo, že to léčí všechny nemoci světa“.

Nálepkování pokračuje i v rámci ukrajinského konfliktu. „Já, který nemám dlouhodobě Rusko rád, jsem osočovaný, že jsem proruský,“ podotýká Vávra s tím, že se po jeho pochybnostech nad nějakým krokem zničehonic i tak ozve: „Ha, agent!“ Podobnou nálepku si vývojář vysloužil jen za to, že na sociálních sítích kritizoval nečinnost vlády při citelném zdražování energií a paliv, zatímco se řešilo, „zdali zakázat písmeno Z“. „Vláda řekla: ‚Ne, ne, komu se nelíbí benzín za padesát korun, je agent Putina. Tak jezděte míň autem, abyste nepodporovali Rusko,‘“ shrnuje, že na rozdíl od vlád ostatních států šel náš kabinet v podpoře občanů odlišným směrem.

O čem se smí mluvit rozhodují často i moderátoři sociálních sítí, kteří například vybírají „zakázaná témata“. Cenzuru na sociálních sítích dlouhodobě kritizuje i nejbohatší člověk planety a technologický průkopník Elon Musk, který uvažuje, že koupí sociální síť Twitter a následně zruší všechny snahy o cenzuru bez opory v zákonech. „Argument v posledních letech byl: ‚Nelíbí se vám, jak se chová Twittter, založte si vlastní.’ Muskovi se to nelíbilo, tak ho kupuje a to je najednou strašný problém – že bude svoboda slova… To je úplně dada. Těm lidem už šibe, když řeknou, že ohrožení demokracie je svoboda slova,“ nechápe Vávra.

Vývojář se obává, že rozdělení společnosti povede akorát k extrémním postojům, kdy lidé odmítnou poslouchat názory druhých, přestože mohou být pravdivé. „Když budete na někoho agresivně útočit, akorát jej utvrdíte v jeho přesvědčení,“ upozornil. Kvůli náladě ve společnosti pak dle jeho mínění do politiky dnes jdou především „sociopaté“, jelikož těm vyhrocení názorů nevadí.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…