Platby hotovostí a fusekle v sandálech... Babišovci, Prouza a Smoljak na jedné lodi

15.07.2023 11:52

Česko se nachází v situaci, ve které se na jedné lodi ocitli prezident svazu obchodu Tomáš Prouza, 1. místopředseda ANO Karel Havlíček a trochu překvapivě i senátor David Smoljak, který v jiných situacích nenechával na Babišově hnutí ANO nit suchou. Co tyto tři muže spojilo? Boj za možnost platit v restauraci kartou. Proti tomuto táboru stojí druhá skupina, která by možnost platit v podnicích hotově rádi zakotvili do Ústavy.

Platby hotovostí a fusekle v sandálech... Babišovci, Prouza a Smoljak na jedné lodi
Foto: Dollarphotoclub
Popisek: Peníze

Když se ministr financí Andrej Babiš ve vládě Bohuslava Sobotky snažil protlačit zavedení elektronické evidence tržeb, sliboval, že EET přinese do rozpočtu desítky miliard korun, Už státní účet z roku 2017 však ukázal, že v praxi přinesla maximálně 5,5 miliardy. Podle některých dat ještě méně. Projekt se navíc nikdy nerozjel naplno se všemi svými fázemi. Nejvýrazněji se dotkl restaurací, které musely na systém EET najet na konci roku 2016.

A hnutí ANO dodnes trvá na tom, že zavedení EET bylo správným krokem. 1. místopředseda ANO Karel Havlíček opakovaně prohlásil, že stávající vláda Petra Fialy (ODS), která EET zrušila, se připravila o významný zdroj příjmů. Opakovaně poukázal také na to, že nejedna česká restaurace dnes zákazníky upozorňuje, že nepřijímá platby kartou, nýbrž jen v hotovosti, což podle Havlíčka nahrává nárůstu šedé ekonomiky.

„Tato vláda nás posílá do devadesátek, do časů bílých fuseklí v sandálech a ledvinek kolem pasu,“ prohlásil na tiskové konferenci stínové vlády opozičního hnutí ANO její předseda Karel Havlíček. „Česko je zaplaveno nápisy na restauracích a dalších provozovnách: karty nebereme,“ pokračoval.

Na jeho slova upozornil server Seznam Zprávy.

Na to, že stále více restaurací hlásí, že berou jen hotovost, upozornil z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech i senátor David Smoljak.

Senátor David Smoljak promlová

V této věci se na Havlíčkovu stranu postavil prezident Svazu obchodu Tomáš Prouza.

„V médiích se opět debatuje o tom, jestli lidé chtějí platit hotově, nebo raději mít pohodlí placení telefonem nebo chytrými hodinkami. A podobná debata se vede po celém světě. Tady je výsledek analýzy sentimentu tweetů o tom, jak platit. V zelených zemích je více tweetů, které podporují elektronické platby, v těch červených je větší podpora hotovosti,“ upozornil Prouza na Twitteru s tím, že ve většině civilizovaného světa lidé podporují bezhotovostní platby.

V hotovosti, nebo kartou?

V hotovosti, nebo kartou?

Na druhé straně sporu o platby v hotovosti / kartou stojí lidé, kteří mají za to, že právo platit v hotovosti by mělo být zakotveno v Ústavě, protože platby v hotovosti lidem poskytují určitou svobodu v tom, že jejich platby bude složitější dohledat.

„V Česku teď zakotvení práva na hotovost do Ústavy navrhla skupina senátorů kolem Jitky Chalánkové,“ napsal server Peníze.cz.

„Řada občanů se obává, že bezhotovostní platby se buď stanou povinnými, nebo hotovostní platby zcela vytlačí z užívání – hotové peníze přestanou být přijímány a vlastnictví bankovního účtu, platební karty a bankovní identity se stane buď povinností, nebo holou nezbytností,“ uvedla senátorka v důvodové zprávě.

Na straně možnosti platit hotově stojí i bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf. Vysvětlil proč.

Pavel Hasenkopf promlouvá

„Státem garantovaná měna a nic dalšího nevyžadují. Platební karty vydávají banky a je nutné mít k nim bankovní účet. Proto si platba hotovostí a platba kartou nejsou a nikdy nebudou rovny. Že to nechápou zejména trubci z humanitních VŠ mě vůbec nepřekvapuje,“ konstatoval.

Na Slovensku právo platit hotově v Ústavě zakotveno bude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chci mít možnost platit oběma způsoby, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedrobeřek , 15.07.2023 13:58:06
A proto by bylo třeba platbu hotovostí uzákonit jinak nás převálcují ti kteří v platbě kartou vidí velkou šanci vědět o každém človíčkovi vše a ještě s ním manipulovat když nebude poslušný,třeba mu kartu zablokovat než zase se podrobí.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…