Platíš Alze firemní kartou? Šup, poplatek. Hned přispěchali, že za to nemohou

18.11.2023 16:07 | Monitoring

Společnost Alza vybírá poplatek za to, když klient platí firemní kartou. Na sociálních sítích kvůli tomu vznikly diskuse, kdy se Alza rozhodla celou věc vysvětlit. Byznys karty podle ní totiž nepodléhají regulaci bankovních poplatků, takže s tím prý nemůže nic dělat.

Platíš Alze firemní kartou? Šup, poplatek. Hned přispěchali, že za to nemohou
Foto: Radim Panenka
Popisek: Fronta před Alzou v pražských Holešovicích

„Alza, top nakupovat! Vybírám Alzabox (píšete 49 Kč). Po výběru najednou 69 Kč. Když zaplatím kartou, tak -20 Kč. Zadávám kartu a hop 1.98% poplatek, protože platím firemní kartou? TVL a tady se lidi budou rozčilovat, že na horách neberou karty :D,“ poznamenal jeden z uživatelů sociální sítě X, Tomáš Cagaš.

Petra z péče o zákazníky společnosti Alza mu následně odpověděla. „Dobrý den, Tomáši. Business karty bohužel nepodléhají regulaci bankovních poplatků za jejich použití a kvůli tomu si karetní asociace anebo Váš vydavatel platební karty účtuje několikanásobně vyšší poplatek než je tomu u běžných karet, proto jsme se rozhodli zavést Poplatek za platbu Business kartou. Pokud platíte Business kartou a chcete se vyhnout poplatku, pak Vám doporučujeme využít jinou platební metodu, například běžnou platební kartu.“

„Jojo, já jsem si přečetl v bráně, že si můžu vybrat jinou platební metodu, abych se tomu vyhnul. Jak bych potom tedy účetní vysvětlil, že jsem firemní věci platil z jiné karty, která není svázaná s účetnictvím firmy?“ zeptal se však uživatel. Alza ho následně vyzvala, aby se ozval do soukromé zprávy, že se rádi na celou věc podívají.

„Alza nově účtuje poplatek za platbu byznys kartou. Když ale zaplatíš kartou přímo v Alzaboxu, tak poplatek neplatíš,“ všiml si nového poplatku i další uživatel.

Tématu si„Vysvětlete mi prosím někdo, jaký je u Alza rozdíl mezi placením firemní kartou s poplatkem, a Apple Pay, ve které je stejná platební karta bez poplatku. Já to nechápu,“ zeptal se pak další uživatel vystupující pod nickem Vaše Blaho.

„Apple pay nepřenáší číslo tvé karty, ne? Takže obchodník nepozná, že se jedná o firemní kartu. Teda aspoň myslím. Jinak já Alzu chápu, fees za firemní karty jsou nechutný,“ odvětil mu další uživatel, Daniel Pich.

„Netuším. Jen nechápu jak je možný, že přes stejnou kartu přímo platím poplatek, a přes dalšího zprostředkovatele už ne,“ konstatuje diskutér Vaše Blaho.

„Protože neplatíš svou kartou, ale Apple Pay, které má vlastní číslo karty (koukni do Wallet), které není vedeno jako business card, proto ti Alza neúčtuje extra poplatek,“ vysvětluje Daniel Pich.

„Perpetuum mobile. Platba jde přes víc stran, ale platím méně. To je můj point,“ ukončil uživatel Vaše Blaho. Daniel Pich jen odvětil: „Buď rád.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Cílem není nic jiného, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 18.11.2023 16:29:34
než zase o něco více okrást českého občana.

|  5 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …