Platy učitelů a kvalita školství. Ministryně Valachová promluvila v ČT

04.10.2016 20:20

Hostem úterního Interview ČT24 byla ministryně školství Kateřina Valachová. Diskutovalo se především o platech učitelů, kvalitě vysokých škol i o financování sportu.

Platy učitelů a kvalita školství. Ministryně Valachová promluvila v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

U vysokých škol – na rozdíl od škol mateřských, základních a středních – jsou učitelé závislí na tom, jaké mzdy jim stanoví ta která vysoká škola, ministerstvo to příliš ovlivnit nemůže. Ministryně ale předpokládá, že na základě příslibu rektorů bude dorovnání 260 milionů korun, které bylo vysokým školám vyplaceno v září, použito na navýšení mezd pedagogických pracovníků vysokých škol.

Podle ministryně musí skončit podceňování pedagogické práce učitelů vysokých škol. V současnosti není dostatečně oceněna pedagogická část jejich práce.

Rektoři vysokých škol upozorňují na to, že v mezinárodním žebříčku vysokých škol se ty české propadly na horší příčky. Je to ne tím, že by se české vysoké školy tak zhoršily, ale protože nás vysoké školy v jiných zemích v kvalitě výuky „předbíhají“.

Řeč přišla i na to, že přibývá soukromých základních škol. Ministryni prý tento fakt neznepokojuje. Soukromé školství prý doplňuje to veřejné. Nárůst počtu soukromých základních škol je zapříčiněn několika důvody. Jednak kvůli nedostatku místa ve školách, privátní základky také nabízejí vzdělávání v menším kolektivu a pak také alternativní vzdělávání. Že by učitelé odcházeli kvůli penězům do soukromých škol, se Valachová nebojí. „Spíše si myslím, že na řadě soukromých škol jsou mzdy ještě nižší,“ podotkla ministryně.

Ohledně podpory sportu se snaží vést otevřenou debatu, debatovat se všemi a pak najít konsenzus. Myslí si, že na tři roky dopředu se podařilo najít systém financování sportu, který tady dlouho chyběl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…