Platy učitelů by měly růst asi o procento, řekl ministr Fiala

09.09.2012 14:30

Platy učitelů by měly růst příští rok v průměru kolem jednoho procenta. Předpokládá to návrh státního rozpočtu, řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize ministr školství Petr Fiala. Zvýšit by se měl také objem peněz na takzvané ostatní neinvestiční výdaje, do nich patří například pomůcky a učebnice.

Platy učitelů by měly růst asi o procento, řekl ministr Fiala
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Očekávaný růst platů pedagogů pro příští rok Fiala označil za výsledek, se kterým nemůže dlouhodobě panovat spokojenost. "Ale za daných okolností je to potřeba považovat za dobrou zprávu," uvedl.

Předseda školských odborů František Dobšík označil jednoprocentní růst za pozitivní. Je to ale podle něj pouze snaha "nějakým způsobem zalepit díru", která ve výdajích na platy kantorů vznikla v letošním roce. Připomněl, že v minulosti bylo na mzdy učitelů slibováno čtyřmiliardové navýšení.

Položka ostatních neinvestičních výdajů by měla podle Fialy dosáhnout v rozpočtu pro příští rok asi 1,5 miliardy korun. "Vracíme se k částce, která se ukazuje, že se s ní v praktickém životě na školách dá žít," poznamenal Fiala. Školy by si tím měly podle něho poradit se situací, kdy se peníze pro tyto účely krátily.

Ministerstvo školství chce vypracovat i za účasti opozice strategii školství. Nyní pracuje na kariérním řádu pro učitele. "Je spojen s odměňováním, cíl je ale dát učitelskému povolání perspektivu," řekl Fiala. Řád by měl podle něho obsahovat různé motivační prvky a vést učitele k dalšímu vzdělávání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…