Platy ve veřejné sféře zvýšíme! Jurečka ustoupil tlaku odborů. Bude to stačit?

13.06.2022 19:39

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) naznačil, že vláda chystá zvýšení platů ve veřejné sféře. Pravděpodobně podle něj půjde o 10,5 % pro zaměstnance, kterým byl plat v lednu zmrazen, u ostatních skupin by mělo jít přibližně o 5% navýšení. „Termínově to vypadá, že to zvýšení přijde od 1. září, ale ještě to bude předmětem jednání,“ dodal Jurečka.

Platy ve veřejné sféře zvýšíme! Jurečka ustoupil tlaku odborů. Bude to stačit?
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka

Jurečka v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál potvrdil, že vláda na léto chystá reagovat na sílící požadavky odborů a připravuje navýšení platů ve veřejné sféře. „My jsme s odbory jednali opakovaně, naposledy minulé úterý a tam jasně zaznělo, že vláda je připravena zvýšit platy lidem ve veřejné sféře. Slíbili jsme, že během dalších týdnů řekneme další parametry a je to spojeno s novelou státního rozpočtu. Termínově to vypadá, že to zvýšení přijde od 1. září, ale ještě to bude předmětem jednání,“ uvedl Jurečka.

Vláda podle něj ale nemůže dostát požadavkům odborů, aby byly platy zvýšeny o 15 % ve výši inflace. „My sledujeme i vývoj v soukromé sféře a tam také nejdou zaměstnavatelé tou cestou, že by navyšovali o výši inflace. Navíc kdybychom navyšovali všechny výdaje o inflaci, tak tím vlastně rezignujeme na boj s inflací a ta se bude jenom dále roztáčet. Proto my jako vláda musíme brzdit a ta opatření tomu musejí odpovídat. Každé naše zvýšení výdajů tu inflaci trochu pohání, takže my musíme dělat nepopulární kroky,“ prohlásil Jurečka s tím, že chápe, že to lidé neslyší rádi.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15394 lidí
Zvýšení platů by podle vládního návrhu mělo zahrnovat několik variant. „V těch návrzích se pohybujeme kolem 10,5 procenta zvýšení platů u těch skupin, které byly v lednu zmrazeny a nebyly zvyšovány. U těch ostatních pak odstupňovaně k nějakým pěti procentům, bude tam nejspíše u těch skupin takováto diferenciace. My si na vládě uvědomujeme, že ta inflace je drtivá a to zmrazení nemůžeme držet do konce roku, ale zároveň musíme brzdit ty představy, že zvýšíme všechno o inflaci,“ opakoval Jurečka.

Jednání tripartity podle něj budou složitá právě proto, že odbory trvají na zvyšování o inflaci, aby se lidem nesnížila kupní síla. „Takové řešení ale nejsme schopni najít, protože kdybychom šli tou cestou zvyšování o inflaci, tak se bude jednat o téměř 20 miliard korun. Pokud se budeme bavit o té variantě, kterou prosazujeme, tak půjde o 5,2 miliardy korun,“ spočítal Jurečka a dodal, že i vlivem krize musí vláda připustit, že schodek státního rozpočtu převýší 300 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…