Plyn nenakoupíme, počkáme na postup EU. Fialův plán

14.03.2022 7:32

Deník N upozorňuje, že Česko mění strategii hospodaření s plynem a odkládá původní záměr vytvořit si vlastní rezervy. Místo toho se více spolehne na EU. Vláda Petra Fialy (ODS) věří, že společné evropské nákupy plynu budou výhodnější.

Plyn nenakoupíme, počkáme na postup EU. Fialův plán
Foto: pixabay.com
Popisek: Těžba zemního plynu - ilustrační foto

Ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela ustoupil od záměru vytvořit pro Česko vlastní zásoby plynu. Redakci to potvrdil tiskový mluvčí resortu Vojtěch Srnka. „Ministerstvo bude prosazovat strategii společných nákupů plynu s unijními partnery, která má šanci snížit konečnou cenu,“ napsal.  

Evropská komise už v prosinci připravila legislativu, která má společný nákup plynu v EU usnadnit. Je třeba také řešit dopravu a skladování nakoupeného plynu.

Vláda Petra Fialy přitom ještě minulý týden počítala s tím, že pořídí vlastní zásoby plynu, které měla nakoupit Správa státních hmotných rezerv. Postupně se mělo nakoupit až 200 milionů kubických metrů plynu. Kabinet na to vyčlenil 8,5 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že ceny plynu v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu neustále rostou, by tato částka nemusela stačit. I to může být důvod, proč ministr Síkela nechal svůj původní návrh stáhnout.

V tuto chvíli zásoby plynu drží jen soukromé subjekty, nikoli stát, a tyto zásoby vydrží přibližně na měsíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…