Plyn pro zemědělce. Přednostně. Ministr Nekula se chce postarat

05.04.2022 14:28

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce pro případ nedostatku plynu v zemi z důvodu přerušení dodávek z Ruska zařadit zemědělství a potravinářství do kritické infrastruktury. „Je důležité, aby byly tyto podniky zásobeny přednostně a nedošlo k omezení produkce potravin,“ uvedl Nekula.

Plyn pro zemědělce. Přednostně. Ministr Nekula se chce postarat
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Zdeněk Nekula

Nejistá situace kolem ruských dodávek plynu do Evropy zneklidňuje i ministra zemědělství Nekulu, který chce zařadit zemědělství a potravinářství do kritické infrastruktury. V případě nedostatku plynu by totiž jako první byl z dodávek plynu vyjmut průmysl a právě zemědělství, až poté domácnosti a na závěr kritická infrastruktura, jako školy nebo nemocnice.

„Je důležité, aby například v případě nedostatku plynu byly tyto podniky zásobeny přednostně a nedošlo k omezení produkce potravin. Proto budu chtít o tomto tématu jednat s vládními kolegy,“ uvedl Nekula podle informací serveru ekolist.cz.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Mimo to Nekula bude ve vládě prosazovat finanční pomoc pro odvětví nejvíce postižená rostoucími cenami energií, pohonných hmot nebo hnojiv. Česká republika z EU získala finanční pomoc pro zemědělství zhruba 270 milionů korun a Nekula chce prosadit, aby Fialova vláda schválila až dvojnásobné kofinancování pomoci z vlastních zdrojů. Pomoc by měla směřovat zejména chovatelům prasat nebo pěstitelům jablek.

Nekula také chce prosadit navýšení rozpočtu programu Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu o 500 milionů korun, aby rozpočet stoupl na dvě miliardy korun. Situace zemědělců je podle Nekuly kritická a stát musí pomoci. Další z možností by podle něj mohlo být zrušení zdanění provozních dotací pro zemědělce. „Nedává logiku poskytnout zemědělcům podporu a současně část z ní obratem vybrat zpátky ve formě daní. Peníze by mohly zůstat u zemědělců a pomoci jim, současně odstraníme zbytečnou byrokracii,“ dodal ministr zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…