Plyn ze Slovenska by mohl podle EK na Ukrajinu proudit už letos

20.03.2014 8:42

Dohoda na zprovoznění plynovodu umožňujícího dodávky zemního plynu ze Slovenska na Ukrajinu by mohla být hotova do konce dubna. Podle agentury Reuters to ve středu oznámil eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger, podle nějž by mohl plyn ze západu na Ukrajinu proudit již do konce tohoto roku. Brusel se dlouhodobě snaží přispět ke snížení energetické závislosti Kyjeva na Moskvě a v současné krymské krizi aktivita Evropské komise ještě vzrostla.

Plyn ze Slovenska by mohl podle EK na Ukrajinu proudit už letos
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

„Vidím docela optimisticky, že můžeme dospět k dohodě ještě před koncem dubna," řekl novinářům Oettinger po rozhovorech s ukrajinským ministrem energetiky. Jednání se zástupci slovenské strany jej čekají příští týden.

Práce na plynovodu by podle něj měly začít ihned po podpisu dohody, aby bylo potrubí dokončeno ke konci letošního roku a mohlo Ukrajinu zásobovat plynem již během sezony zimní zvýšené poptávky.

Ukrajina je silně závislá na dovozu energií z Ruska. Možnost zahájení dodávek plynu ze Slovenska na Ukrajinu ohlásila Evropská komise v listopadu před konáním summitu Východního partnerství, na kterém se očekával podpis dlouho plánované asociační dohody mezi Ukrajinou a EU, od nějž však tehdejší prezident Viktor Janukovyč couvl.

EU se v návaznosti na minulé problémy s dodávkami ruského plynu kvůli sporům Moskvy s Kyjevem snaží snížit energetickou závislost svých členských zemí na Rusku. Ukrajina je jako člen Východního partnerství součástí energetické koncepce EU a ukrajinská otázka získala na naléhavosti po ruské intervenci na Krymu a faktické anexi poloostrova Moskvou.

Dnešní a páteční jednání unijního summitu se bude věnovat rovněž snaze o zajištění dodávek plynu na Ukrajinu pro případ, že by se Rusko rozhodlo vypnout své kohoutky. Partnerem pro Brusel se v tomto směru snaží stát i další někdejší sovětský stát Gruzie, který by chtěl s EU podepsat dohodu o energetické spolupráci do konce května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…